"Reportaget hade konspiratorisk ton"

Harald Hjalmarsson (M) tycker att Uppdrag Gransknings första reportage höll en för konspiratorisk ton.

Förtroende. Moderaterna i Norra Tjust har förlorat förtroendet för Harald Hjalmarsson (M).

Förtroende. Moderaterna i Norra Tjust har förlorat förtroendet för Harald Hjalmarsson (M).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-03-14 21:00

LÄS MER: Björn Ulvaeus löfte – ska skänka vinsten till kommunen.

LÄS MER: Sex saker som avslöjades i Uppdrag granskning.

LÄS MER: Avslöjandet: Därför blir bron dubbelt så dyr.

– Det talas om hemliga möten. Det var inte så det gick till, säger han efter att ha sett programmet.

Han tycker att reportaget ger en förenklad bild av ett komplicerat ärende, men konstaterar att det kanske är nödvändigt i TV.

Allra mest hettar det till för hans del när de två mejl där han strök meningar kommer på tal. Reportrarna läser ut mejlen som att Hjalmarsson själv kan ha varit intresserad av att delta i köpet av fastigheten Tändstickan 7, tillsammans med Björn Ulvaeus och några lokala företagare. I programmet säger Ulvaeus att han också tolkade de första mejlen så.

Redan tidigare har Hjalmarsson dementerat att det var tanken.

Fanns det något skede där du hade de tankarna?

– Nej, aldrig. Jag har bara agerat med kommunens bästa för ögonen.

Han hänvisar till den granskning som kommunen låtit göra. Där sägs att inget tyder på att Hjalmarsson agerat för egen vinning.

Harald Hjalmarsson vill inte säga att mejlen var olyckligt formulerade.

– Man får se det utifrån de stämningar som rådde då. Jag skrev på ett sätt för att få till stånd ett möte mellan Ulvaeus och de lokala företagarna. Det blev ett möte och en affär.

I programmet framstår det som att Västerviks kommun blivit lurad. Först presenteras planer med tre huskroppar, och ett stort inslag av offentlig verksamhet. Det var inte tal om privatbostäder först. Slutresultatet blev ett annat med stort inslag av lyxiga lägenheter.

– I höst väntar en diskussion om exploateringsavtalet. Då kommer vi att gå igenom avtalet punkt för punkt och se hur båda parterna levt upp till sina åtaganden. Jag tycker att vi ska vänta tills dess med att uttala oss. Efter vad jag förstår är det fortfarande inte uteslutet med andelslägenheter, säger Harald Hjalmarsson.

Tomas Kronståhl (S) säger att han tycker att det färdiga huset är fint, men...

– Jag tycker inte att det kommer att vara komplett förrän det blir ett flytande hotell.

Han säger att både han och Harald har kämpat för att det skulle bli ett så stort inslag av öppen verksamhet som möjligt. I höst går exploateringsavtalet ut. Om någon av parterna inte hållit sin del av avtalet finns inga straffviten, däremot kan priset för marken förhandlas om.

Samtidigt säger Kronståhl att det inte var så enkelt som att kommunen kunde sälja till högstbjudande, och låta köparen bygga.

– Vad folk inte förstår är att det är en tomträtt. Den som äger tomträtten bestämmer.

Tomträtten ägdes inte av kommunen.

Har Björn Ulvaeus i något skede särbehandlats för att han är en kändis?

– Det är en svår fråga. Jag anser att alla ska behandlas lika. Den som vill investera i Västervik ska behandlas positivt och rättssäkert, men det är kanske möjligt att vi omedvetet behandlat Björn på ett visst sätt, säger Kronståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!