Markköp stundar för VME – betongproduktion får flytta

Det behövs mer mark för att bygga ut reningsverket på Lucerna. Nu ska Västervik Miljö och Energi AB (VME) köpa loss marken de hyr från kommunen, och också köpa marken där det nu är betongproduktion.

Västerviks Miljö och Energi AB är det kommunala bolaget som ansvarar för vatten och avloppshantering. De ska nu köpa marken de hittills hyrt på Lucerna, där reningsverket står. Samtidigt ska de köpa mark av grannen Aqua Floating Group, för att kunna bygga ut reningsverket.

Västerviks Miljö och Energi AB är det kommunala bolaget som ansvarar för vatten och avloppshantering. De ska nu köpa marken de hittills hyrt på Lucerna, där reningsverket står. Samtidigt ska de köpa mark av grannen Aqua Floating Group, för att kunna bygga ut reningsverket.

Foto: Montage

Västervik2021-11-02 14:00

Vi har tidigare berättat om att reningsverket kommer behöva byggas om och byggas ut, för att klara hårdare utsläppskrav som ska träda i kraft 2026. Därför pågår just nu ett detaljplanearbete som ska möjliggöra om- och utbyggnaden.

Problemet har varit att reningsverket omgärdas av hav, berg och privat industri.

– Vi behöver mer mark, och det finns enormt höga naturvärden på Lucerna som vi inte vill inkräkta på, säger Ruben Öberg, som är ansvarig för om- och tillbyggnationen på VME.

Avtalet mellan Västerviks kommun och VME innebär att VME köper den mark där reningsverken står, för en nota på 18 miljoner kronor. Det ska nu godkännas av kommunstyrelsen.

– Att äga innebär att vi har en rådighet över marken på ett helt annat sätt. På senare tid har vi fått en mer skärpt säkerhetslagstiftning, och i framtiden kommer våra verksamheter troligen också bli skyddsobjekt. Då är det en stor fördel att äga marken och helt enkelt kunna begränsa tillträde, förklarar Öberg. 

undefined
"Att äga innebär att vi har en rådighet över marken på ett helt annat sätt. På senare tid har vi fått en mer skärpt säkerhetslagstiftning, och i framtiden kommer våra verksamheter troligen också bli skyddsobjekt", säger Ruben Öberg om fördelarna med att äga reningsverket.

Den privata industrin intill reningsverket är betongproduktionen som sköts av Nybrogrus, där marken tillhör Aqua Floating Group (AFG). 

– Vi har ställt oss positiva till att hjälpa kommunen med detta, säger Richard Bergström, grundare av AFG, som konstaterar att de hårdare utsläppskraven och den besvärliga terrängen varit en svår nöt för VME att knäcka.

– Samtidigt har de tillmötesgått våra önskemål om ekonomisk kompensation, eftersom vi behöver göra iordning nya rangeringsytor för till exempel omlastning av gods, fortsätter han. 

AFG, som främst är kända för sina Aquavillor, planerar också att bygga en mur mellan verksamheten och reningsverket. Enligt Bergström ska VME köpa mellan 2 000 och 3 000 kvadratmeter från AFG:s mark som totalt är över fem hektar. Han säger också att betongproduktionen ska ha flyttats senast första oktober nästa år.

– Vad jag vet har markägaren vid bergtäkten i Rödsle ställt sig positiv till att arrendera ut mark för att etablera betongproduktion där.

undefined
Nybrogrus betongproduktion väntas flytta till bergtäkten mellan Verkebäck och Västervik. I dagsläget ligger betongproduktionen vägg i vägg med Aqua Floating Groups verksamhet, på Lucerna. Bilden föreställer en bergtäkt på en annan plats.

Bergtäkten ligger mellan Västervik och Verkebäck. Men det är inte utan att flytten av betongproduktionen kommer märkas. 

– Fördelen med att vara vid E22 blir att Nybrogrus kan leverera betong åt både norr och söder, och slipper köra genom Västervik. Nackdelen för oss är ju att vi fortsatt kommer behöva betong, som behöver fraktas genom Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!