Renée driver hästhjälp i Blackstad

Ridinstruktören Renée är hästtjejen som lovade sig själv att aldrig jobba med hästar. Nu driver hon eget företag där hon med lite annorlunda metoder lär andra att bli bättre ryttare.

Renée Knutsson tillsammans med det spanska varmblodet Jaleoso G.S.

Renée Knutsson tillsammans med det spanska varmblodet Jaleoso G.S.

Foto: Madeleine Säll

Västervik2013-08-05 19:55

Renée är 29 år och kommer från början från Tanums Hede på västkusten. Kärleken fick henne att flytta till Greby i närheten av Hallingeberg, och från Försvi gård inte långt därifrån sköter hon sin verksamhet.

– Jag jobbar med klassisk dressyr och är inspirerad av instruktören Desmond O'Brien, han har verkat vid Spanska Ridskolan i över tre decennier.

Även hennes egna hästar har spanska anor och är av rasen Pura Raza Española, förkortat P.R.E. Även kallade Andalusier.

Med ett detaljsökande öga hittar Renée Knutsson små fel i ryttares kroppshållning och rörelser, korrigerar och hjälper häst och ryttare att bli ett bättre ekipage.

De som kommer till Renée är bland annat ryttare som vill bli bättre eller har ett problem med sin häst. Renée åker även och håller kurser på annan ort samt tränar hästar för andras räkning.

– Många blir förvånade över förändringen. Att mindre hjälper gör att hästen gör desto mer.

Ofta brukar Renée ha en annan instruktör med sig som arbetar mer med tävlingsinriktad träning, medan Renée kan koncentrera sig helt på ryttaren.

Som ung lovade Renée sig själv att aldrig jobba med hästar, för att inte tröttna. Något som hon än så länge långt ifrån gjort.

– Det är alltid roligt att gå till jobbet. Det känns inte som ett jobb utan en passion.

... Läs mer i papperstidningen i morgon tisdag!

Ridtermer:

Hjälper - Är sätt att kommunicera med hästen för att uppnå olika rörelser. Till exempel kan man använda tyglar, skänklar, viktfördelning och röst på olika sätt.

Höger galopp - Galopp när hästen inleder galoppsprånget med höger framben.

Spanska Ridskolan - Är en högklassig ridakademi i Wien i Österrike. Ridskolan har fått sitt namn av de spanska hästarna som användes på ridskolan på 1700-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!