"Det är en skola och inte en vårdinrättning"

Kommunen och rektorn på skolan hänvisar till att man följer de rekommendationer som finns.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, och Ewa Myhrén, grundskolechef, hänvisar till att man följer rådande rekommendationer.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, och Ewa Myhrén, grundskolechef, hänvisar till att man följer rådande rekommendationer.

Foto: Collage

Västervik2022-02-21 06:00

I skolorna har skyddsutrustning inte varit något som rekommenderats under pandemin. Samma regler har gällt i särskolans klasser som i alla andra klasser. 

– Våra barn ska vara friska, och personalen ska vara frisk när de kommer till skolan, så av det skälet använder vi inte skyddsutrustning. Det är en skola och inte en vårdinrättning, säger Stefan Lundberg, rektor på Fågelbäret. 

Man kan inte göra undantag, för säkerhets skull, om det gäller barn i riskgrupp? 

– Jo, hade vi haft en läkare som tyckt det så hade vi gjort det. 

Stefan Lundberg berättar att han varit i kontakt med smittskyddet i regionen, som tyckt att man inte ska använda skyddsutrustning om det inte finns synnerliga skäl hos enskilda elever. 

– Därför har vi inte gjort det. Det kan vara väldigt svårt att kommunicera med de här barnen om man inte ser varandras ansikten. De konverserar inte alltid med talat språk, till exempel, och då vill de förstås se ansiktet på oss. 

undefined
Rektorn på Fågelbärets skola hänvisar till att man följt rekommendationerna från regionen.

Känner du att det borde ha funnits särskilda rekommendationer för de här barnen, som ofta är i riskgrupp?

– Jag har ingen synpunkt på det, det är inte mitt jobb att ha det. 

 Vad gäller kritiken om att personal gått mellan klasserna när det varit många borta säger Lundberg att man aldrig blandat personal från särskolan och övriga skolan. På Fågelbärets grundsärskola går 22 elever och i personalen är man ungefär lika många. 

undefined
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, säger att det står arbetsgivaren fritt att införa extra försiktighetsåtgärder om man vill.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin bekräftar att det inte finns några generella rekommendationer om att använda skyddsutrustning i särskolan. 

– Vi följer de nationella rekommendationerna, och där finns ingen särskild rekommendation att man ska använda munskydd eller andra skydd i den miljön.

I särskilda situationer, om det varit smittfall i klasserna eller bland personalen till exempel, har dock smittskyddsenheten eller smittspårningsenheten haft en dialog med skolledningen om att använda munskydd tillfälligt. 

Samtidigt, säger Lisa Labbé Sandelin, är det upp till varje arbetsgivare att göra en riskbedömning. Det står alltså arbetsgivaren fritt att, om man vill, införa extra försiktighetsåtgärder. 

undefined
Grundskolechef Ewa Myhrén poängterar att kommunen varit noga med att alla som är i skolan ska vara friska.

Ewa Myhrén, grundskolechef i Västerviks kommun, berättar att kommunen följer rekommendationerna från regionen och Folkhälsomyndigheten. I vissa fall har munskydd och visir använts, men då för att smittskyddet rekommenderat det i det specifika fallet.

Föräldern jag pratat med har inte vågat låta dottern, som är i riskgrupp, gå till skolan under perioder när smittspridningen varit hög på grund av att personalen inte bär skyddsutrustning. Vad tänker du om det? 

– Jag kan inte gå ut och värdera en förälders beslut, det är upp till varje förälder. Vi har att följa de rekommendationer som finns. 

Ewa Myhrén poängterar också att kommunen varit väldigt noga med att alla som befinner sig i skolan är friska, för att inte riskera att sprida smitta. 

Men man kan ju vara smittsam även om man inte har symtom? 

– Vi kan inte göra på annat sätt än att följa rekommendationerna. Det skapar trygghet för de allra flesta. 

Man hävdar att skolan inte är en vård- och omsorgsverksamhet. Samtidigt behöver en del barn i särskolan omvårdnad så som blöjbyten och annat. Har det tagits med i bedömningen?

– Ja, det är lite som på förskolan, där har vi också små barn som vi ska mata och vara nära. Men vi följer de rekommendationer som finns, och precis som rektorn och smittskyddsläkaren säger är skolan ingen vårdinrättning, det är skolverksamhet. 

Covid-19 och skolorna

Västerviks kommun följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i länet om skolor behöver stängas eller ha fjärrundervisning. Periodvis har klasser eller skolor i kommunen stängts på grund av hög smittspridning eller att många i personalen har varit sjuka. 

Under pandemin har all personal med minsta symtom fått stanna hemma och man har vidtagit en rad åtgärder för att minska smittspridning, däribland ökad utomhusvistelse och nya rutiner vid matsituationer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!