Rekordsommar för många krogar

Flera krogar i Västervik har gått för högtryck i sommar. Restaurang Saltmagasinet har ökat sin omsättning med 28 procent. Och Restaurang Sjökanten på Hasselö har slagit besöksrekord.

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-08-05 00:00

Jonas Settlin - delägare i Grupp Settlin & Arkåsen som driver flera restauranger i Västervik - talar om en toppensommar.

- Saltmagasinet har ökat sin omsättning med 28 procent, Skärgårdsvillan med runt 20 och Gusto med 10. Det är fantastiska siffror, säger han.

En viktig orsak är att bolaget gjort en lyckad personalrekrytering, tror Settlin.

- De 40 personer som jobbar för oss visade sig vara helt rätt. Vi har dessutom coachat våra personalteam och anordnat säljtävlingar, säger han.

Trots att Västervik drar mycket turister är många av Restaurang Saltmagasinets gäster bosatta i staden. Det säger Henrik Arkåsen som är restaurangens kock och delägare i bolaget.

- Vi är efter åtta år ett inarbetat ställe.

Många har även hittat till Hasselö och Restaurang Sjökanten som slagit besöksrekord i sommar med omkring 160 gäster, enligt Lina Johansson som är informationsansvarig för verksamheterna på Hasselö:

- Vi har haft jättemycket folk. Förra året hade vi en topp under tre veckor då det var väldigt fint väder. I år har det varit mer utspritt, men så fort det varit soligt har vi haft många gäster.

Sahara café har också haft rekordmånga gäster. Flest besökare hade man under Visfestivalen, enligt Jan Örnek som är en av ägarna. Den grekiska restaurangen El Greco uppger att man haft 20 procent fler beställningar än förra sommaren. Och Simson talar om en ökning på 30 procent. Även pubrestaurangen The Brig är hittills nöjd med försäljningen. Dock märkte man av en liten nedgång under mc-dagarna som regnade bort, enligt personalen.

Pia Hallin Åhman som äger Harrys har dock inte haft fler besökare än vanligt.

- Det har varit mindre drickande och mer ätande, eftersom det inte har varit så varmt och då går drickandet ner, säger hon.

Restaurang Räken Pub och kök har valt att inte medverka. Och Johan Karlsson som driver Restaurang Smugglaren har ingen kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om