Rekordmycket torsk
Fiskeriverkets forskare har gjort sina bästa fångster sedan 1988.
De har konstaterat att det just nu finns rekordmycket torsk i Östersjön!
Uppgifterna publiceras samtidigt som debatten rasar som mest kring frågan om ett totalt torskfiskestopp i Östersjön för att förhindra utrotning.
Fartyget Argos undersökningar av torskbeståndet gjordes i slutet av november.
- Vi har inte fått så här stora torskfångster under en expedition med Argos sedan 1988, säger fiskeribiolog Per-Olof Larsson till Västerviks-Tidningen.
Det finns just nu en mycket god tillgång av torsk i de årsklasser som är färdiga att tas upp från och med nästa år.
Per-Olof Larsson arbetar på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil. Han är kritisk till beslutet om ett ensidigt svenskt torskfiskestopp, vilket planeras träda i kraft den första mars nästa år.
Han tror att de nu framlagda provfiskeresultaten kommer att ligga till grund för en omprövning av torskfiskestoppet.
- Enligt min mening har läget för torsken i Östersjön aldrig varit akut. Ett totalt fiskestopp anser jag därför vara fel. Det är bättre att införa begränsningar och lägre fiskekvoter.
- Genom begränsningar kan man bygga upp beståndet av torsk på relativt kort tid. Utan att riskera att fisket försvinner under tiden.
- Ett totalstopp riskerar leda till att fiskare säljer sina båtar och slutar fiska. Säg att Östersjön om ett par år kryllar av torsk. Då vore det ju trist om det inte längre fanns några svenska fiskare som kan ta upp matfisken åt oss, säger Per-Olof Larsson till VT.
I november har Argos åkt runt och provfiskat i stora delar av Östersjöns svenska vatten.
- Vi har hittat gott om torsk i alla områden. Från Västervik och ned mellan Öland och Gotland, vid Midsjöbankarna och in i Hanöbukten. Samt även runt Bornholm.
Det är framför allt den torskkull som föddes 2000 som vuxit sig extremt stor. Men även årsklassen från 2001 är mycket stor.
- Att två årsklasser efter varandra blir så här stora är ytterst ovanligt, säger Per-Olof Larsson.
Under dessa år förekom inga stora inflöden med syrerikt saltvatten från Atlanten. Det är helt andra saker som här har gjort att torsken lyckats överleva så bra.
- Överlevnaden bestäms i de allra första stadierna, redan när torsken är pyttesmå fiskyngel. En rad positiva faktorer måste då samverka. Framför allt måste de ha tillgång till stora mängder föda av rätt kvalitet och rätt storlek för sina små munnar.
- Här har bevisligen funnits gott om plankton, rotatorier och så kallade hoppkräftor att äta. Det får heller inte finnas för många fiender som maneter och stora torskar i närheten småttingarna den första tiden.
- Våra resultat avseende torskbeståndet ser mycket bra ut. Ett helhetsresultat för Östersjön får vi dock först sedan vi lagt ihop våra rapporter med med rapporter från kolleger i Danmark, Tyskland, Polen och Balitikum som varit ute samtidigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!