Totalt omkom 61 personer i drunkningsolyckor under årets första sex månader, 21 fler än första halvåret 2015. Det är det högsta antalet på hela 2000-talet, enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS). Senast i torsdags omkom en man i 80-årsåldern efter en olycka vid Borghultesjön i Gamleby.
– Jag kan inte säga om olyckorna har minskat eller ökat i Västervik kommun. Men vi får ett par drunkningstillbud varje år. Men många av dem räddas av personer på plats, säger Joakim Jansson, räddningschef i Västervik.
Det är främst män i äldre ålder som omkommer i drunkningsolyckor. Av de 61 fall, som har inträffat i Sverige under årets första sex månader, var 54 män och 7 kvinnor.
– Det finns många orsaker till att det är många män som drunknar. De överskattar ofta sin kapacitet och många är även alkoholpåverkade.
De flesta olyckor sker i insjöar, på grund av att vattentemperaturen stiger snabbare. Det gör att människor börjar bada där tidigare.
– Ett tips är att simma längs stranden, om du då blir trött eller får kramp så bottnar du. Simma heller aldrig ensam eller om du har druckit alkohol eller tagit andra droger.
Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år, de flesta dödsfallen sker inom 200 meter från hemmet. Barn drunknar ofta tyst och det är därför viktigt att ha kontroll och vara fokuserad på barnets rörelser.
– De behöver all energi för att kämpa för att få luft, därför skriker de sällan på hjälp.
Sverige är det enda land i Norden som inte har lag på att bära flytväst på fritidsbåtar. De flesta som drunknar i fritidsbåtsolyckor bär inte flytväst, sex av tio hade klarat sig om de tagit på sig en. Joakim Jansson upplever att invånarna i Västervik kommun är bra på att använda flytväst när de ger sig ut på havet med båt.
– Men många tänker inte på att använda det när de till exempel fiskar på en brygga.
Räddningstjänsten reser omkring i kommunen under sommaren och utbildar människor om faror. En viktig del av deras information handlar just om badvett. I skolor läggs ett stort fokus på simkunnighet och mycket insatser går även till de nyankomna invånarna för att lära dem att simma.
– Annars skulle det vara en högriskgrupp. Många av dem har inte lärt sig att simma i det land de kommer ifrån, säger Joakim Jansson.
Svenska Livräddningssällskapet tror att orsaken till ökningen av omkomna i drunkningsolyckor, är det stora antalet isolyckor i vintras.