Rekordmånga gick till kyrkoval

Församlingsborna i Västervik vill inte ha in extrempartier i kyrkoledningen. Det verkar vara ett starkt skäl till att så många röstat i söndagens val. Valdeltagandet ser ut att ha blivit rekordhögt vilket köer till vallokalerna i Västerviks församling vittnar om.

Kö till vallokalen. På söndagen kom en strid ström av väljare till valurnorna i kyrkovalet i stort sett hela dagen, både här i vallokalen Andreasgården i Västerviks församlings norra distrikt och i övriga vallokaler i församlingen. Foto: ANDERS STEINER

Kö till vallokalen. På söndagen kom en strid ström av väljare till valurnorna i kyrkovalet i stort sett hela dagen, både här i vallokalen Andreasgården i Västerviks församlings norra distrikt och i övriga vallokaler i församlingen. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-09-19 00:25
De tre vallokalerna i församlingen har hållits öppna vid tre tillfällen under dagen, på morgonen, vid lunchtid och under kvällen. Vid alla tre tillfällena har röstande bildat kö innan vallokalen öppnat och under öppettiderna har det varit en strid ström av röstande. Så strid att det bildats kö även inne i vallokalen.
Det berättar Lennart Pettersson, ordförande i norra valdistriktet och en av valförrättarna på Andreasgården i Västervik:
- Det är ovanligt många som röstar, vi har inte varit med om något liknande på flera val. Det verkar som om man har vaknat inför årets val.
- Enligt vad jag hört är förhållandet detsamma även i de andra två distrikten i församlingen.

Norra distriktet i församlingen har 5 778 röstberättigade. De två yngsta fyllde 16 år på valdagen. I kyrkovalet får man rösta från 16 år, till skillnad mot riksdags-, landstings- och kommunvalet.
- Flera unga har kommit och rösta i dag, betydligt fler än tidigare. Det är stor spridning i ålder på dem som röstar.
Förra valet röstade nästan nio procent av församlingsmedlemmarna i kyrkovalet, mot 14 procent i riket. Nu räknar man med betydligt högre andel.

I kyrkovalet väljs ledamöter både till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och till församlingen. Till församlingsfullmäktige finns tre olika partier att välja på: socialdemokraterna, moderaterna och det partipolitiskt obundna För kyrkan och församlingen. Inga extrempartier kandiderar lokalt.
Däremot i valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet, där har sverigedemokraterna registrerat sig. På partiets valsedlar finns inga personer från Västervik, det är uppenbarligen en rikslista för Linköpings stift. Till kyrkomötet finns också valsedlar till partiet Frimodig Kyrka, ett parti för motståndare till kvinnopräster och vigsel av homosexuella.
Utöver dessa och de etablerade politiska partierna deltar också partierna Öppen kyrka, Seniorpartiet, Gabriel och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om