Rekordmånga frågor till kommunens politiker

För några veckor sedan lanserade Västerviks kommun ett digitalt sätt att ställa frågor till kommunfullmäktige. Intresset har varit stort. 33 frågor har kommit in.

33 stycken. Så många frågor har skickats in från kommunens invånare. Frågorna ska besvaras av kommunfullmktiges politiker på måndag i Ankarsrum.

33 stycken. Så många frågor har skickats in från kommunens invånare. Frågorna ska besvaras av kommunfullmktiges politiker på måndag i Ankarsrum.

Foto: Karin Hertz

Västervik2023-10-19 11:30

– Vi har haft allmänhetens frågestund i många år och det brukar vara 5-10 frågor som kommer in varje år.

Det berättar kommunsekreteraren Sofie Westerlund som tror att 33 frågor kan vara ett rekord. 33 är åtminstone är ett rekord för den senaste tioårsperioden tillägger hon.

undefined
På Västerviks kommuns hemsida kan kommunens medborgare skicka in frågor till kommunfullmäktige med hjälp av ett webbformulär.

De flesta av de inkomna frågorna handlar om skola, landsbygdsutveckling och barn och unga. 

– De kommer att ges ett samlat svar på fullmäktige där företrädare för majoriteten svarar, och även oppositionen har möjlighet att svara.

Övriga frågor som kommit in handlar om företagsetableringar på Ljungheden, miniarenor i Överum, koldioxidbudget samt underhåll av kommunala byggnader. 

Sofie Westerlund lyfter det faktum att kommunen nu marknadsfört möjligheten att ställa frågor genom att fylla i ett webbformulär och att det också gjort det lättare för allmänheten att ställa frågor till kommunpolitikerna.

undefined
Nästa kommunfullmäktigemöte hålls på måndag i Ankarsrum. Då ska allmänhetens frågor besvaras.

Frågorna som handlar om skola, landsbygdsutveckling och barn och unga tar upp följande:

  • Frågeställarna skriver att en nedläggning av kommunens landsbygdsskolor kommer att påverka utvecklingen negativt. De nämner områden som inflyttning, företagsetableringar, gemenskap, engagemang och förändringens påverkan på miljön.
  • Varför omfördelas inte budgeten för att bevara alla skolor? 
  • Varför bussas inte barnen från större till mindre orter istället?
  • Genomförs någon bred utredning om hur eventuella skolnedläggningar kan komma att påverka barnen? Kan kommunen garantera att barnen kommer att må bättre av att byta skola? 
  • Hur stora blir besparingarna när allt räknas in så som skolskjutsar, tomma lokaler, övertalig personal och så vidare?
  • Små skolor har alltid fungerat, skriver en frågeställare. Varför skulle det inte göra det nu också? 
  • Är det klokt att riva en förskola för att sedan bygga upp den igen när det redan finns tomma platser på kommunens förskolor? 
  • En eventuell nedläggning av skolor och förskolor innebär långa pendlingstider för barnen, men även för barnens föräldrar som ska hämta och lämna.
undefined
Loftahammarsbor har möjlighet att åka buss till kommunfullmäktige tack vare ortens föräldraförening.

De 33 frågor som skickats in kommer att besvaras på kommunfullmäktige nu på måndag den 23 oktober, ett möte som engagerar.

Exempelvis har Loftahammars föräldraförening hyrt en buss med 49 platser. Förhoppningen är att bussen fylls. 

– Följ mer och visa att vi är många som värnar om Loftahammars skola, uppmanar engagerade Loftahammarsbon Sofia Riedmüller i en lokal Facebookgrupp.

undefined
33 stycken. Så många frågor har skickats in från kommunens invånare. Frågorna ska besvaras av kommunfullmktiges politiker på måndag i Ankarsrum.
undefined
På måndag är det dags för kommunfullmäktige i Ankarsrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!