115 cyklar anmäldes stulna under tredje kvartalet 2023 i Västerviks kommun. Det är många, man får gå tillbaka till 2013 för att hitta en lika hög siffra, sett till ett kvartal.
Det visar statistik från Brå, som nyhetstjänsten Newsworthy sammanställt.
Ulf Gollungberg är förundersökningsledare för mängdbrott på Polisen i Västervik. Han säger att stölderna går i vågor och ofta utförs av "lokala förmågor".
– Här är det oftast inte så att det är organiserade ligor utifrån som genomför de här brotten, utan det är lokala förmågor. Antalet stölder är kopplade till hur aktiva de är. Det kan handla om några individer som stjäl mycket under en period.
I Västervik har det under och efter sommaren varit främst elsparkcyklar som stulits.
– Där har vi också hittat många stulna cyklar under exempelvis en husrannsakan. Man stjäl och förvarar, för att senare kunna sälja stöldgodset.
Han säger också att man ibland lyckas hitta cyklarna och då kunna ge tillbaka dem till ägaren.
– Men med elkickbikes kan det vara svårare att hitta ägaren, det är inte alltid de är märkta på samma sätt.
Sedan år 2000 har det i snitt anmälts 76 cykelstölder per kvartal i kommunen. Flest stölder de senaste 23 åren anmäldes under det tredje kvartalet år 2002, då 168 stölder anmäldes till polisen.
Så ska man också komma ihåg att statistiken kan vara trubbig. Den visar antalet anmälda brott, inte det faktiska antalet som stulits. Brå bedömer att det kan finns ett mörkertal.
Det i sin tur kan också ha att göra med att attityden i samhället, som kan förändras över tid. Benägenheten att anmäla brott förändras och ibland kan det ha att göra med exempelvis förändrade försäkringsvillkor.
I fallet med cyklar kan det också ha att göra med hur mycket pengar men lägger på köpet. Antalet elcyklar har exempelvis ökat de senaste åren, i snitt med fyra procent per år. Idag är var femte cykel som säljs en elcykel. Mellan 15 000 och 30 000 kronor brukar man få lägga för en sådan. Det i sin tur kan göra att man är mer benägen att anmäla.
Även antalet så kallade elsparkcyklar har blivit fler, de kan räknas som en cykel, givet att motoreffekten inte överstiger 250 W och att cykeln går i maximalt 20 kilometer i timmen.
Men det är inte heller hela bilden, för antalet cyklar som säljs i Sverige minskade exempelvis med fem procent under 2022, enligt branschorganisationen Cykelbranschen.