Rehabiliteringscentrum i Västervik är en bra idé
Enligt läkaren Hani Hattar, specialist på rehabiliteringsmedicin, finns både kompetensen och viljan här. Det som saknas just nu är resurserna.
Rehabiliteringscentrum. Rehabiliteringsspecialisten Hani Hattar välkomnar idén om ett centrum för rehabiliteringsmedicin i Västervik. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
- Vi är den enda specialistkliniken av det här slaget som finns utanför universitetssjukhusen. Det är bra att de har insett att den här specialiteten finns i Västervik och att vi kan utveckla den, säger han.
- Den kvalitet och kompetens vi har ligger vi mycket bra till med, men ska vi vara länsresurs så behövs mer personal om vi ska kunna göra ett bra jobb.
Det som framförallt behövs tycker Hani Hattar är en läkare med rehabiliteringsmedicin som specialitet.
- Den enda specialist som finns här är ju jag.
Hur mycket övrig personal som behöver rekryteras beror, enligt Hani hattar, helt på vad uppdragsgivarna har tänkt sig.
- Rehabiliteringsmedicin är ett stort område så man kanske vill satsa på helheten, eller bara en del av det vi gör, säger han.
Att specialiteten finns i länet tycker Hani Hattar är en stor styrka, eftersom det blir dyrt att remittera patienterna till sjukhus i andra län.
- Dessutom är det bättre för patienterna att ha tillgång till vården de behöver i sitt närområde och slippa långa resor. Det ger en större trygghet i vården.
Än så länge är inget beslut taget i frågan, men enligt Hani Hattar är både han och övrig personal inom rehabiliteringsmedicin mycket positiva till förslaget.
- Vi har jobbat med den här frågan i flera år och även fast det inte finns någon officiell specialitet inom rehabilitering för sjuksköterskor så är våra sjuksköterskor inofficiellt specialister. Och även de andra som arbetar inom rehabilitering, till exempel psykologer, kuratorer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.
- För rehabilitering och smärtlindring krävs ett team-arbete.
Något annat som kliniken har att erbjuda är ett ganska nydanande sätt att möta patienterna.
- Vi kallar det för Västerviksmodellen än så länge, och det innebär att när en patient kommer till oss får han eller hon förs kontakt med en sjuksköterska. Sköterskan guidar sen patienten under hela behandlingstiden. Det ger en större trygghet och har en positiv inverkan på patienterna.
Anledningen till att de har utarbetat den här modellen är att det ofta kan vara svårt att få tag i läkaren, men då finns ändå en kontaktperson som har översikt över hela behandlingen och kan svara på frågor och funderingar.
- Vi ser att det här har fungerat väldigt bra och det skulle även kunna tillämpas inom andra områden för att förbättra vårdkvalitén, säger Hani Hattar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!