En av de campingar som drabbades värst av regnvädret var Bjursunds familjecamping utanför Loftahammar. Nu ser det bara grönt och fint ut. Annat var det i mitten på juli och ett par veckor framåt.
Det berättar Vera Duhen, som jobbar i receptionen sedan två år tillbaka. Hon visar runt på området med sitt minsta barn, Dennis, ett år, på armen.
– Det har inte varit många regndagar, men det kom ett riktigt kraftigt regn, mitt under högsäsongen, 86 millimeter på en natt.
Eftersom vattnet envisades med att ligga kvar i låglänta områden, var det vissa platser som inte gick att använda.
– När vi hade som mest gäster, fick vi säga nej till ganska många. Åtminstone två veckor var det så, säger hon.
Under hösten ska de lägga på mer grus och fixa bättre dränering och sedan så nytt gräs ovanpå, där vattnet blev stående.
Men trots det avbräck som regnet orsakade, blev det en bättre sommar än tidigare för Bjursunds familjecamping som har 142 campingtomter, varav 57 är gästplatser, och åtta stugor.
Campingen har utökat antalet platser för andra än långliggare.
– Vi har försökt att bli en mer allmän camping och få hit fler barnfamiljer, och det har funkat, säger Vera.
Michael Algotsson på närliggande Tättö havsbad och camping i Loftahammar säger att de har haft bra beläggning i augusti, medan juli var ungefär som förra året.
En hel del besökare försöker följa hur vädret verkar bli, och bokar därefter, men det har inte varit några avbokningar på grund av vädret. På Tättö blir inte regnet stående, som på andra campingar, utan rinner av ganska lätt.
Det har varit mycket tyskar där den här sommaren, men också gäster från Österrike, Schweiz och Holland. Det har även varit fler danskar och norrmän i år.
Annika Källmark på Västervik resort tycker att det har varit en bra säsong, på det stora hela.
– Det har varit en bra sommar, beläggningsmässigt. Men dålig vädermässigt. Vädret har inte varit riktigt på vår sida, säger hon.
Vi har tidigare berättat om de översvämningar som uppstod på vissa delar av campingen i juli. Där har man lagt på mer grus och sår sedan gräs, för att inte vattnet ska kunna samla sig där igen.
Det är, enligt Annika, ingen som har bokat av på grund av regnandet, eftersom de flesta betalar samtidigt som de bokar i dag.
– Det är drop-in-gästerna man förlorar på, när det gäller vädret, men vi har inte så många drop-in-platser, utan det mesta är förbokningsbart.
Michael Carlsson driver Kustcamp Gamleby och Ekön samt Gamleby hotell och Hamnhotellet i Västervik tillsammans med sambon Pernilla Eriksson och hennes dotter Maria Linnér. Ny i ledningsgruppen är Maria Björkman.
I Gamleby har det varit en liten nedgång i år mot i fjol på camping och stugor.
– Astrid Lindgrens värld har utökat antalet stugor i Vimmerby, och det påverkar, säger Michael, som tidigare haft en del gäster som bott i Gamleby och besökt ALV.
Däremot har båda hotellen gått riktigt bra.
– Västervik har alltid gått bra på sommaren, men i år har Gamleby lyft. Pernilla har nu bevisat att hon hade rätt, säger Michael.
Han syftar på att det var hon som var mest drivande i fråga om hotellköpet i Gamleby, som vi berättade om i februari förra året.
Precis som på Västervik resort är det fler och fler som bokar i förväg, för att vara säkra på att få plats.
– Varje år ökar andelen bokade besök. Det är ett förändrat beteende. För 10–20 år sedan åkte många på vinst och förlust, säger Michael.