Regnet kan dränka potatisen

Enligt SMHI väntas ännu mer regn de kommande dagarna. De grödor som tar mest skada av vattnet är potatis och jordgubbar.

Regnet har dränkt stora delar av Småland. Här jobbar brandmän med invallning i Ingatorp. Vattenståndet i Brusaån, ett biflöde till               Emån, steg med två meter över det normala på söndagen och stiger fortfarande.Foto: Scanpix

Regnet har dränkt stora delar av Småland. Här jobbar brandmän med invallning i Ingatorp. Vattenståndet i Brusaån, ett biflöde till Emån, steg med två meter över det normala på söndagen och stiger fortfarande.Foto: Scanpix

Foto: Mikael Fritzon

Västervik2012-07-10 00:00

Potatisen är en känslig knöl som växer nere i jorden. Jordgubbarna ruttnar lätt av den våta jorden.

- Vall och spannmål ska nog klara sig, men det beror på hur vädret blir framöver. Blir det varmt sjunker vattenmängderna undan, men blir det mer regn kan det ge skada. Vatten som är stillastående är aldrig bra, berättar Håkan Lundgren, vice ordförande i Lantmännens Riksförbund, Sydost.

En av odlarna som drabbats är Axelssons i Aby, utanför Målilla. Där odlas potatis, spannmål och jordgubbar, som sedan säljs till bland annat Västervik.

- Vi vet inte omfattningen av skadorna ännu. Men Emån har stigit två meter på ett dygn nu. Jag har aldrig varit med om att en å kan stiga så snabbt, säger Patrik Axelsson, vd.

Emån är en lång å som rinner genom åtta småländska kommuner. Det kraftiga regnet med 111 millimeter i Målilla, och kanske ännu mer i andra områden, har orsakat problem. Nu är Emån högre än själva potatisfältet och när ån fortsätter att stiga, trycks vattnet in i dräneringsledningarna under fältet.

- Vattnet kan komma att dränka plantorna underifrån. Grundvattnet stiger och då hamnar rötterna under vattnet, berättar Patrik Axelsson.

Trots detta tror han inte att potatispriset kommer påverkas.

- Det är världsmarknaden som avgör priset, även i lilla Småland. Men vi kommer ju förlora pengar. Fortsätter vattnet stiga såhär mycket och dränker potatisen, kan det bli skador för hundra tusentals kronor. Kanske upp mot en miljon, säger Patrik Axelsson.

Regnrekord i Sverige

Lite förenklat kan man säga att en nederbördsmängd på 40 mm per dygn ofta uppfattas som skyfall.

När så mycket som 90 mm faller på 24 timmar får man höga flöden i vattendrag med risk för ras och översvämningar i det utsatta området.

Källa: www.smhi.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!