Regionen för nybörjare • Del 3: Varför saknas personal?

När vi i medierna skriver om vården i länet så finns det ett problem som återkommer: Personalbristen.

Kollage Regionen

Kollage Regionen

Foto: Kollage Regionen

Västervik2022-09-06 21:00

Den 18 augusti berättade vi att den palliativa enheten på Västerviks sjukhus, som ger vård i livets slutskede, tvingas stänga tillfälligt. Skälet: Personalbrist.

– Det är jätteolyckligt att det sker. Att som ett litet sjukhus tappa åtta vårdplatser är kännbart. Det påverkar hela sjukhuset eftersom de olika avdelningarna hjälper varandra när patienter behöver flyttas, sade sjukhusets chefsläkare Anna Michaëlsson.

Drygt en vecka senare kunde vi berätta en positiv nyhet. Läkarsituationen på Hälsocentralen i Gamleby hade förbättrats sedan man kunnat fastanställa ytterligare en läkare. Fortsatte man att läsa förstod man att hälsocentralen fortfarande har utmaningar på personalsidan. Förstärkningen innebar att två av fyra läkartjänster var bemannade. Återstoden fick lösas med hyrläkare.

Hälsocentralens chef Marie Nilsson berättade att man fick vara aktiv för att kunna bemanna även när det gäller andra yrkesgrupper som sjuksköterskor och undersköterskor:

– Det är viktigt att locka studenter, och att vara en attraktiv arbetsplats, så att de vill komma tillbaka.

undefined
Martin Kirchberg (SD).

I vår förra del svarade länets politiker ett entydigt ja på frågan om länet har en bra vård. I vår enkät svarar de nästan lika entydigt ja på frågan om vården i länet hämmas av svårigheter med kompetensförsörjningen.

– Vi har verksamhetschefer som ägnar all sin tid åt att jaga personal och att lappa och laga det som går snett, skriver till exempel Sverigedemokraternas Martin Kirchberg.

Moderaten Malin Sjölander pekar på ett annat bekymmer om man har en hög personalomsättning:

– Nya medarbetare får inte möjlighet att ta del av erfarenhet från seniora medarbetare när dessa väljer att sluta.

Vad kan man göra åt personalbristen?

– Under mandatperioden har vi lagt 300 miljoner kronor på personalsatsningar, svarar regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou.

Tidigare i valrörelsen presenterade socialdemokraterna ett personalpaket. Där liksom i svaren hos flera andra partier sägs att det behöver bli mer lönsamt att jobba obekväm arbetstid. När det blir svårt att bemanna dygnet-runt-verksamheterna drabbar det annan verksamhet.

Kristdemokraten Jimmy Loord menar att alltför få vårdplatser bidrar till en pressad arbetssituation.

– Beläggningen är alldeles för ofta 100 procent när den borde ligga på runt 85 procent. Personalen orkar inte med den pressen under lång tid utan dräneras på energi och ork.

undefined
Jimmy Loord (KD):

Det finns även en ekonomisk sida av personalbristen. När man inte kan bemanna själv får man anlita bemanningsföretag. 

I dag uppgår kostnaderna hyrpersonal i region Kalmar till 6,1 procent av den totala lönekostnaden. Trenden är stigande. 2015 var samma siffra 4,1 procent. Det finns många regioner med en betydligt lägre andel. Kalmar hamnar på plats fem från botten. Grannlänet Jönköping har en andel på 2,8 procent och en sjunkande trend sedan några år tillbaka.

Medierna har ofta uppmärksammat de stora löneskillnaderna mellan inhyrd och fast personal. Jimmy Loord menar att skillnaderna skapar problem.

– Som en erfaren sjuksköterska med 35 000 kronor i månaden ser det konstigt ut att se hur bemanningspersonal får 100 000 kronor i månaden.

Han tycker att det borde finnas utrymme att ta från kostnaderna för hyrpersonal till att förbättra villkoren för den ordinarie personalen.

– Inledningsvis kan det bli en puckel i kostnaderna, men det borde vara möjligt, säger han.

undefined
Angelica Katsanidou (S).

Det finns ytterligare en fråga: Även om regionen har pengar finns den arbetskraft som behövs?

Både Angelica Katsanidou och Jimmy Loord pekar ut en reserv: Vårdpersonal som lämnat för andra yrken. Det gäller att göra vården tillräckligt attraktiv för att få dem att återvända.

Miljöpartisten Caroline Axelsson skriver i sitt svar att finns nyanlända med utbildning som borde gå att ta tillvara.

Angelica Katsanidou säger att man även behöver jobba för att minska trycket på sjukhusvården, genom att lägga resurser på hälsocentralerna.

– Om vi har dålig tillgänglighet på hälsocentralerna blir det fler som vänder sig till akuten. Vi måste sträva åt att få rätt patient på rätt plats.

Kan regionen komma bort från beroendet av hyrpersonal?

Angelica Katsanidou konstaterar att det går. Det svåra är att göra det utan att vårdköerna blir längre och patienterna drabbas.

– Vi behöver jobba långsiktigt. Region Kalmar är inte unikt om att ha det här problemet, och vi är inte sämst. Det positiva är att vi ser att det är attraktivt att söka till vårdutbildningarna.

HÄR KAN NI LÄSA POLITIKERNAS SVAR I DESS HELHET:

Hämmas vårdens utveckling i länet av att det är svårt att klara kompetensförsörjningen?

Liberalerna och Vänsterpartiet: Ja.

Moderaterna: Ja, när vårdplatser och hela avdelningar stängs ned på grund av personalbrist påverkar det lika mycket som att nya medarbetare inte får möjlighet att ta del av den breda erfarenhet och kunskap som seniora medarbetare har då dessa väljer att sluta.

Socialdemokraterna: Den demografiska utvecklingen är en av våra största utmaningar framåt. Vi tror att vårdens utveckling inte behöver hämmas, däremot behöver vi se över våra arbetssätt och vården i sin helhet för att kunna fortsätta erbjuda invånarna en kvalitativ vård med hög tillgänglighet. Digitaliseringen är ett viktigt steg för att bibehålla både kvaliteten och tillgängligheten. Vår ambition är att vi ska kunna utveckla vården, arbetssätt och metoder.

Kristdemokraterna: Utan tvekan ja. Stängda vårdplatser är till stora delar ett resultat av att vi inte lyckas rekrytera egna medarbetare.

Sverigedemokraterna: Ja, sjukvårdspersonal talar idag om att personalsituationen närmar sig ”fritt fall”. Vi har t.ex. verksamhetschefer vid hälsocentraler som ägnar all sin tid åt att jaga personal och att lappa och laga det som går snett.

Centerpartiet: Om vi tänker oss att vård ska bedrivas exakt som den gör idag, så – ja! Men, för att klara välfärden framåt måste vi ändra våra arbetssätt. Vi måste skapa sätt att arbeta närmre invånarna och mer förebyggande.

Miljöpartiet: Ja, självklart! Vi behöver bli ännu bättre på att ta till vara och uppgradera kompetens hos flyktingar och andra utlandsfödda med vårdutbildning.

Hur ska regionen bli en mer attraktiv arbetsgivare?

Sverigedemokraterna: Det viktigaste är att förbättra arbetsvillkor och löner för att kunna rekrytera fast personal, inte minst höja ob- och övertidsersättningar för alla i sjukvårdens dygnet-runt-verksamhet. Resurserna till för att ha råd med detta vill vi ta genom att effektivisera den ständigt växande byråkratin.

Socialdemokraterna: Vi socialdemokrater vill att Region Kalmar län ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser. Vi har presenterat ett medarbetarpaket som innehåller satsningar på över 100 miljoner för att våra medarbetare ska få bättre arbetsmiljö, schyssta villkor och bra löner. Vi vill erbjuda alla medarbetare inom sjukvården arbetsskor för att de ska få en bättre ergonomisk vardag.  Vi tänker långsiktigt och arbetar med att satsa på utbildning så sjuksköterskor och undersköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialister med bibehållen lön. Vi vill fortsätta utveckla möjligheterna med läkarutbildning i länet, utbildning till sjuksköterskor, undersköterskor och andra yrken som vi behöver i vården.

Vänsterpartiet: Vi vill införa ett medarbetarlyft och satsa på bättre arbetsmiljö genom jämlika löner, 6 timmars arbetsdag för dygnetrunt personalen på akuten och i förlossningsvården, höjd grundbemanning, ge tid för återhämtning och sammanhållen ledighet, ökad delaktighet och tillitsstyrning.

Liberalerna: Vi måste höja lönerna, framförallt till medarbetare som arbetar i dygnet-runt-verksamheter och som arbetar utanför vanliga kontorstider.

Miljöpartiet: Genom att erbjuda önskad arbetstid, flera ska kunna fortbilda sig och alla ska ges inflytande över sitt schema. Bort med sjukhuskläder inom psykiatrin! In med fler förebyggande åtgärder för ungas psykiska hälsa så att trycket minskar på BUP.

Moderaterna: Ta medarbetarfrågor som lön, arbetsmiljö, arbetsbelastning, arbetstid på allvar. En attraktiv arbetsgivare orkar lyssna på det som inte funkar för att få ordning på verksamheten, idag upplever många att de inte blir lyssnade på.

Kristdemokraterna: Det första vi vill göra om vi får makten är att tillsätta en personalkriskommission. En sådan får i uppdrag att arbeta fram förslag för att åter igen göra det attraktivt att arbeta inom vården. I grunden handlar det om förbättrade arbetsvillkor och stärkta löner.

Centerpartiet: För att kunskap och erfarenhet ska komma dig som patient till godo på ett fullgott sätt måste regionen erbjuda en bra arbetsmiljö. Normen ska vara heltid med möjlighet att jobba deltid. Ett bra ledarskap/chefskap är viktigt i alla verksamheter. Ibland har varje chef för många medarbetare att leda. I den så kallade 24-7 verksamheten är det en stor utmaning att lösa personalbemanningen där treskift ofta ses som lösningen av verksamheten. Vi tror att det finns andra lösningar och det behövs därför en fördjupad konsekvensanalys kring sättet att organisera verksamheten och förbättrade förutsättningar att klara verksamhetens behov.

Hur kan regionen arbeta för att minska kostnaderna för hyrpersonal?

Miljöpartiet: Genom att istället utbilda egen personal.

Kristdemokraterna: Lyckas vi rekrytera och behålla egna medarbetare med hjälp av förbättrade villkor så kommer det såklart bidra till minskade hyrbemanningskostnader. 

Liberalerna: En satsning på höjda löner för regionens egna medarbetare ska förhoppningsvis göra att behovet av inhyrd personal minskar.

Centerpartiet: Arbetet med detta måste pågå intensivt. Samtidigt får jakten på att minska hyrpersonal inte ske på bekostnad av att vårdavdelningar inte kan hålla öppet eller att enheter på landsbygden måste stänga. 

Vänsterpartiet: Genom att förbättra arbetsvillkoren via ett medarbetarlyft och lyssna på de krav som medarbetare och fack lyfter skulle fler stanna kvar och behovet av hyrpersonal skulle successivt minska. Samtidigt som man vill minska hyrpersonal regionalt så måste den nationella politiken agera för att minska möjligheten för bemanningsbolag att sätta villkoren och plocka ut vinst i den skattefinansierade hälso- och sjukvården.

Sverigedemokraterna: Genom att ge vår fasta personal mer tid att ägna sig åt patienterna och avlasta dem från pappersarbete, så blir det mer sjukvård för pengarna. Därigenom minskas behovet av hyrpersonal.

Moderaterna: Genom tydligare satsningar på ovan och i samråd med fack, medarbetare och chefer hitta vägar framåt. Direkt efter valet vill vi skyndsamt inrätta en kriskommission som ska hantera det akuta läget och vända utvecklingen.

Socialdemokraterna: Vi har en långsiktig strategi om hur ska minska hyrbemanningen utan att tumma på tillgängligheten i vården. För oss socialdemokrater är tillgängligheten mycket viktig och vi vill att invånarna ska få den vård dem behöver utan långa köer. Det handlar om att vara en bra arbetsplats som man vill arbeta länge på för att bibehålla de medarbetare vi har. Samtidigt ska vi satsa på utbildning för att utbilda och anställa fler, hitta nya arbetssätt med digitalisering och effektiviseringsarbete som görs ute i verksamheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!