Regionvalet för nybörjare • Del 2: Får vi en bra vård?

Invånarna i Kalmar län har högt förtroende för vården, men det finns några akilleshälar: Vårdköerna är en.

1177 har varit en akilleshäl i Region Kalmar. I mätningar får telefonlinjen inte lika höga betyg som resten av vården.

1177 har varit en akilleshäl i Region Kalmar. I mätningar får telefonlinjen inte lika höga betyg som resten av vården.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2022-09-05 21:00

Sjukvården är året viktigaste valfråga. Det tyckte 17 procent av de tillfrågade när opinionsinstitutet Novus gjorde en undersökning i augusti. Brott och straff kom på andra plats med 15 procent.

I riksdebatten får man lov att säga att brott och straff får betydligt mer utrymme än sjukvårdsfrågor. Kanske för att sjukvården i högsta grad är en fråga för regionvalet.

Region Kalmar har för 2022 en budget på 8,8 miljarder kronor. Av dem är 6,25 miljarder poster som direkt kan hänföras till vården, som hälso- och sjukvårdsförvaltningen, psykiatrin, tandvården, köp av mediciner och köp av vård utanför regionen.

Näst störst bland de övriga verksamheterna är länstrafiken med en budget på 671 miljoner kronor. Det vill säga lite drygt en tiondel av sjukvården. Man kan med andra ord säga att regionvalet är ett sjukvårdsval, och att den kanske intressantaste frågan är: Får vi en bra vård för våra skattepengar?

Det visar sig inte vara en lätt fråga att svara på. Organisationen Sveriges kommuner och regioner driver sajten vardenisiffror.se för den som är intresserad av att sätta sig in i ämnet. Problemet är att för den oinvigde så är det svårt att se skogen för alla träden: På vissa områden ligger Kalmar län över snittet, ibland till och med bland de bästa, på andra områden är man sämre. I några fall kan regionerna sladda upp och ner i rankingen mellan åren. 

Därför valde vi tre mått som kanske inte ger hela sanningen, men en fingervisning:

Vad tycker politikerna?

Inom många politikområden brukar det vara så att de som styr målar läget i ljusa färger, medan de som befinner sig opposition gör sitt bästa för att teckna en mörk bild.

Men när vi ställer frågan om länet har en bra sjukvård svarar alla partier "ja". Möjligen är Sverigedemokraternas svar "att personalen gör ett bra jobb" ett "ja" med förbehåll.

Vad tycker medborgarna?

När invånare i Kalmar län fick frågan om de har tillgång till den vård de behöver så svarade 93,2 procent "ja", enligt "Vården i siffror". Det är högst i landet.

80 procent av de tillfrågade länsborna svarar att de har förtroende för vården i dess helhet. Även detta är högst i landet.

Det finns dock ett område där regionen inte får lika höga betyg. Telefontjänsten 1177 hamnar precis över rikssnittet. För två år sedan låg Kalmar län på 19 plats av 21 regioner.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou säger att väntetiderna på 1177 är en fråga som man har arbetet med. 

– Det har varit långa svarstider.

Ett område man arbetar med är att försöka minska belastningen på telefontjänsten. Det ska bli lättare att få information och utföra tjänster digitalt på webben, till exempel för att boka om vårdbesök.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S)

Hur länge får man vänta i kö för vård?

Sajten Vården i siffror listor 97 olika mätpunkter i vården. Till exempel hur stor andel av patienterna som får göra sitt första läkarbesök i primärkirurgin inom sju dagar efter att man konstaterat malignt melanom, eller hur stor andel som fått göra sitt första besök inom 90 dagar vid ortopedisk vård.

Totalt ligger Region Kalmar län på över rikssnittet i 68 av 97 mätningarna. Bra så långt...

Bilden blir dock en annan om man ser hur regionen lever upp till de vårdgarantier som staten ställt upp. Då hjälper det inte att ligga över rikssnittet så länge inte 100 procent av patienterna får en operation inom 90 dagar. Region Kalmar, liksom övriga regioner, når inte upp till de målen.

undefined
Sjukhusvården i länet har ett högt förtroende bland invånarna i undersökningen Sjukvårdsbarometern.

Angelika Katsanidou säger att tillgängligheten i vården var hög, men försämrats under pandemin. När man nu ska korta köerna så behöver man gå en balansgång.

– Vi har en personal som har arbetat hårt under pandemin, och som är i behov av återhämtning, vi kan inte pressa den för hårt.

Ett sätt att minska köerna är ett samarbete inom sjukvårdsregionen, det vill säga det samarbete man har med Jönköpings och Östergötlands län. Där tittar man om det finns län med bättre kapacitet på vissa områden som kan hjälpa de andra länen.

– Vi erbjuder till exempel ögonpatienter vård i Jönköpings län, säger Angelica Katsanidou.

undefined
Jimmy Loord (KD), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvård, vill se ett förstatligande av sjukvården. Samt att antalet vårdplatser vid sjukhusen byggs ut.

Oppositionspolitikern Jimmy Loord (KD) vill gå ett steg längre. Som vi berättat så vill KD att staten tar över styrningen av sjukvården. Då tror han att köerna skulle minska genom ett effektivare utnyttjande av hela rikets resurser. Han säger också att en grundbrist är att antalet vårdplatser på sjukhusen är för få.

När vi pratar med partierna om läget i vården är det dock en fråga som återkommer mer än andra: personalbrist och kompetensförsörjning. Om det ska nästa del handla. Läs mer i morgon.

undefined
1177 har varit en akilleshäl i Region Kalmar. I mätningar får telefonlinjen inte lika höga betyg som resten av vården.

DE KOMPLETTA SVAREN FRÅN ENKÄTEN MED REGIONENS PARTIER:

SOCIALDEMOKRATERNA

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län?  Vi har en mycket bra sjukvård i Kalmar län. Vi har Sverige nöjdaste patienter, hög tillgänglighet och låga köer jämförelsevis i Sverige. Vi behöver fortsätta utveckla vården i regionen för att varje dag bli lite bättre för att patienterna ska få den hjälp dem behöver och för att vi verkligen ska få en köfri vård. 

Är vården jämlik över länet? Vi har en hög lägsta nivå på kvaliteten i vården i Region Kalmar län. Däremot behöver vården bli mer jämlik för att det inte ska spela någon roll vart man bor eller vem man är för alla ska ha rätt till vård på lika villkor. Invånarna ska känna sig trygga med att få den vård de behöver i tid. Däremot är det oroande att det blir mer privata lösningar som gör att vissa får gå före i kön på grund av sjukförsäkringar. För Socialdemokraterna är det väldigt viktigt att vård ska ges efter behov. Digitaliseringen är ett verktyg för en mer jämlik vård där vi kan utveckla och förbättra tillgängligheten, behandling och vårdbesök på olika sätt. 

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Vi vill satsa på att invånarna ska få en fast namngiven läkarkontakt med direktnummer för att du som patient alltid ska kunna nå läkaren när det är behov. Läkarna ska få utrymme att känna sina patienter även de vårdkontakter som patienten möter. Personer över 65 år ska få fri öppenvård för att de ska få lägre trösklar att kunna söka vård vilket gör att de uppmuntras i ett tidigt skede söka vård och få behandling i ett tidigare skede så svårare skada kan förebyggas. Vi ska fortsätta satsa på vårs tre sjukhus för att dem ska fortsatt vara i Sverige-topp i mätningarna för våra invånare förtjänar Sveriges bästa sjukvård och Sveriges bästa sjukhusmat. Det ska fortsätta satsats på digitalisering för att du som invånare ska enklare kunna nå Region Kalmar län, enklare kunna följa ditt ärende och få stöd i din behandling. Vi vill även stärka digitaliseringen för medarbetarna för att hitta nya arbetssätt för en bättre arbetsmiljö och effektivare arbetsvardag. 

MODERATERNA:

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Överlag har vi en väldigt bra sjukvård i Kalmar län. Men det finns områden där vi kan bli mycket bättre. Till exempel är väntetiderna inom en hel del områden för långa och vi skulle behöva ta hjälp av fler aktörer. Samtidigt är det ett stort problem att många verksamheter är underbemannade, det måste vi lösa direkt efter valet. VI anser att det är dags att se och erkänna problemen vi har och söka lösningar på dem.

Är vården jämlik över länet? Dessvärre inte. Först och främst har vi långa avstånd vilket gör att många har långt till närmsta vårdinrättning och som medför långa resor. Dessutom har vi i Västervik långt till både Kalmar och Linköping då vi behöver specialistvård inom till exempel stroke, hjärta, cancer mm. Vid akuta sjukdomsfall kan vägambulansen inte alltid komma fram i tid samtidigt som våra vägar blir allt sämre. Det medför att vi i norr får sämre förutsättningar. Vi ser också att bemanningsgraden skiljer mycket på olika ställen i länet, vilket innebär att vissa patienter träffar inhyrd personal i högre grad.

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Satsningar på personal. Införa vårdval och genomföra upphandlingar där väntetiderna är för långa, patientens bästa måste gå före politisk prestige. Införa närvårdsplatser där patienter kan läggas in då de är extra sköra och behöver extra tillsyn från sjukvården. Införa ambulanshelikopter så vi snabbt kan komma till sjukhus vid akuta fall och bedömningsbilar så patienter kan bli omhändertagna i hemmet av en sjuksköterska. Vi vill också  cancercentra på sjukhusen så vi säkrar cancervården och färre patienter behöver resa. 

SVERIGEDEMOKRATERNA:

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Vår sjukvårdspersonal gör ett storartat arbete, men det måste tillföras större resurser för att få till anständiga löne- och arbetsvillkor, så att vi kan behålla våra fasta medarbetare och rekrytera nya. 

Är vården jämlik över länet? Nej, flera hälsocentraler saknar fasta läkare och t.ex. barn- och ungdomspsykiatrin har sämre resurser i norr än i söder. 

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Införa patientansvarig läkare, som är ansvarig för patienten i alla behandlingsled. Att alla som är inskrivna i kommunens hemsjukvård ska ha en egen läkare på hälsocentralen, som kan komma på hembesök senast dagen därpå. Att alla som arbetar i sjukvården kan tala god svenska, så att patienten förstår. 

VÄNSTERPARTIET

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Ja.

Är vården jämlik över länet? Nej. Vi har mycket mer att göra, inte minst vad gäller skillnader mellan stad och land, kust- och inland där det är stora socioekonomiska skillnader. 

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Vi vill sänka tandvårdstaxorna. Långsiktigt vill vi att tänderna ska ingå i ett högkostnadsskydd, då de är en del av kroppen, och kortsiktigt vill vi sänka priserna. Vi vill ha sammanhållen vård i egen regi som ger möjlighet att påverka att hälsocentraler placeras i områden med störst behov, inte att privata aktörer öppnar mottagningar där det är störst lönsamhet. Fler privata aktörer leder till upphackad vård, fler kontroller, mer administration och risken att patienten hamnar mellan stolarna.

CENTERPARTIET

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Ja, i grunden har vi en bra vård det visar mätningar när medborgarna får svara. Sen finns det utmaningar att förbättra och jobba med. Att rekrytera och behålla medarbetare kommer vara centralt för att driva och utveckla vården. 


Är vården jämlik över länet? Nej, det är den inte. Det är en ständig strävan att uppnå en jämlik vård. Närheten och tillgängligheten till vård avgörs fortfarande av var du bor och vilket kön du har. Så ska det inte vara!


Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare?

Storsatsa på länets hälsocentraler så att fler allmänläkare kan utbildas och anställas. Vi måste bygga en stark, bra och välfungerande primärvård genom att bland annat utbilda fler allmänspecialister. Primärvården ska ha relationskontinuitet och kunna ta helhetsansvar för sina patienter. Patienter ska remitteras till sjukhuset bara när behov verkligen finns och patienter ska verkligen inte behöva uppsöka akuten i onödan (kostar ca 4 ggr så mycket!). 

LIBERALERNA

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Sjukvården håller hög kvalitet, men vi har bekymmer med väntetider och bemanning. 

Är vården jämlik över länet? Nej, och det hänger samman med bemanningsproblemen. Det finns ambition och resurser för en jämlik vård, men det hjälper inte när det saknas personal. 

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Tillföra mer resurser för lönesatsningar för att behålla och rekrytera fler medarbetare. Det är nyckeln till allt annat. 

KRISTDEMOKRATERNA

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Vården är väldigt bra när du väl får den. Problemet är väntan i vårdköer. 

Är vården jämlik över länet? Trots att det inte ska bero på vilken postadress du har så kan vi se regionala skillnader. Nedstängningen av palliativa enheten i Västervik är ett tydligt exempel på att man nu i norra länsdelen inte får samma vård som i Kalmar med omnejd. 

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Mitt största fokus kommer att handla om att kapa vårdköerna. Vi behöver fler vårdplatser och göra det mer attraktivt att arbeta inom vården i vår region. 

MILJÖPARTIET

Har vi en bra sjukvård i Kalmar län? Vi kan säga generellt bra, men mer att önska inom till exempel psykiatrin. Barn och unga har det tufft och bemanningen är inte bra. Få mottagningar som ger långa resor.

Är vården jämlik över länet? Hälsocentralerna är nyckeln i vård kedjan och livsstils orienterad för att förebygga ohälsa det utvecklades som koncept med oss gröna under 3 mandatperioder. Sen är det svårt med fast bemanning till exempel på läkaresidan. Det ger inte samma kontinuitet och engagemang som fast personal ger.

Vad skulle du vilja genomföra under kommande mandatperiod som kan höja vårdens kvalitet ytterligare? Vi vill inkludera tandvården i primärvården och göra den billigare för de som har det sämst ställt.

Förtroendet för vården

Förtroendet för vården i sin helhet: 81,4%  (69,3)

Förtroendet för sjukhusvården: 83,7% (76)

Förtroendet för hälsocentralerna: 75,5% (67,1)

Förtroendet för 1177 via telefon: 68,5% (81)

Positiv till att vårdas hemma med hembesök och digital teknik: 56,9% (59)

Förtroende för hälso- och sjukvårdesn hantering av coronapandemin: 76,4% (69,2)

Källa: Vården i siffror. Siffran i parentes: riksgenomsnittet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!