Förra fredagskvällen bjöds svenska folket på lite regionvalsinformation mitt i tacomyset.
Det var SVT:s satirprogram Svenska Nyheter som skjutit in sig på två saker. Den valfråga som svenska folket rankar högst är sjukvården.
Men...
En undersökning visade att bara hälften av väljarna visste vem som hade ansvaret för sjukvården. Rätt svar: Landets 21 regioner. I inslaget kallades regionvalet för det glömda valet.
Känns det som det glömda valet?
– Jag vet inte det, men det är inte lika synligt som riksdagsvalet eller kommunvalet, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
När hon mött väljare i valrörelsen säger hon att det framförallt är frågor om vården som hon möts av. Det stora flertalet, är enligt henne nöjda, men hon får också höra om när det inte fungerat så bra.
Så hur intressant är regionvalet för oss som bor i Västerviks kommun? Regionpolitiken påverkar oss på flera sätt:
• Sjukhuset är kommunens största arbetsplats. Regionen är kommunens näst största arbetsgivare.
• Huvudman för Gamleby folkhögskola är Region Kalmar län.
• Regionen ansvarar för kollektivtrafiken, från stadsbussarna till Tjustbanan.
• Regionvalet är en lokal angelägenhet även på personnivå. Det är långt ifrån otänkbart att regionen kommer att ledas av en kvinna från kommunen under de kommande fyra åren: Angelica Katsanidou (S) eller Malin Sjölander (M).
Region Kalmar län bildades 2019 när landstinget och regionförbundet slogs samman. Den som är minnesgod minns att före 1970 var Kalmar län uppdelat i två landsting – det norra och det södra.
Inför den här artikelserien gjorde vi en enkät bland partierna. Den allra första frågan är om regionpolitiken bedrivs på allra bästa sätt. Det är inte självklart.
• Vissa tycker att regionerna är en onödig mellannivå. Den avancerade sjukhusvården skulle styras bättre av staten. Det skulle ge en mer jämlik vård över landet.
• Dagens länsindelning har rötterna i en indelning av landet på 1600-talet. Kritiker menar att många län är för små.
Sex av de tillfrågade partierna tyckte att dagens ordning är den bästa. Ett sjunde parti, Miljöpartiet, uttalade sig inte tydligt för något alternativ, utan talade om vikten av en närhetsprincip, samtidigt som verksamheten måste drivas rationellt.
Tydligast stack Kristdemokraterna ut. Partiet vill skrota regionerna. Nestorn Anders Andersson förklarar varför.
– När jag var riksdagsman träffade jag företrädare för både Sveriges sjukhusläkare och Läkarförbundet. De sade samma sak: Svensk sjukvård behöver en stark statlig styrning.
Flera av de andra partierna betonar vikten av att styrningen av vården ska ligga nära medborgarna. Anders Andersson menar att i praktiken skulle inte all makt hamna i Stockholm.
– Vi skulle ha en regionindelning motsvarande dagens sjukvårdsregioner, där Kalmar län samarbetar med Jönköpings och Östergötlands län.
En politiker som inte är av samma åsikt är Malin Sjölander (M). Hon tycker att det redan i dag finns sätt för staten att styra regionerna mot en mer jämlik vård, men som inte utnyttjas.
– Det finns en nationell vårdgaranti. Vad händer med de regioner som inte lever upp till den vårdgarantin i dag? Ingenting.
Regionen leds av 15 regionråd. När vi frågar om den politiska organisationen har en lagom storlek så säger några partier, däribland Sverigedemokraterna, att man borde kunna minska den politiska organisationen i regionen.
Samtidigt försvarar några partier att det är många regionråd: Vänsterpartiet tycker visserligen att antalet heltidspolitiker borde kunna minskas, men svarar också att regionen har en stor och komplicerad verksamhet. Alla partier måste ges en chans att sätta sig in i verksamheten.
Centerpartiet anför ett annat argument: Det måste finnas med politiker från alla delar i länet när besluten fattas.
Till sist en lokal fråga. I kommunpolitiken har frågan om Västerviks länstillhörighet vaknat till liv igen. Kalmar eller Östergötlands län?
Regionpolitikerna är eniga: Västervik passar bäst i Kalmar län.
Argumenten varierar: Från att sjukhusstrukturen i länet bygger på tre sjukhus, det skulle ställa till problem om Västervik försvann till ett annat län, till att Västervik och Västerviks sjukhus inte skulle utvecklas väl i Östergötland.
POLITIKERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR I ENKÄTEN KAN DU LÄSA HÄR:
1: Hur skulle de områden som regionen i dag styr över bäst styras i framtiden? (Välj ett av alternativen)
• Det är bra som det är i dag
• Sverige behöver färre men större regioner.
• Låt den regionala nivån försvinna. Stat och kommuner får ta över ansvaret.
• Annan lösning – berätta gärna hur.
Socialdemokraterna: Det är bra som det är i dag.
Moderaterna: I princip svarar jag a). VI anser att alla beslut som rör människors liv, vardag och hälsa ska fattas så nära dem som möjligt. Samtidigt måste vi värna en jämlik sjukvård i hela landet och där bör staten bli tydligare, tex incitament för att lagstiftning och vårdgarantier följs. Dessutom vet vi efter diskussionen om storregioner att sjukhus som Västervik och Oskarshamn skulle riskera nedläggning vid ett förstatligande eller regionförstoring.
Sverigedemokraterna: Regionindelningen är bra som den är idag, men vår region måste få en mer rättvis tilldelning av medel till förbättringar av vägar och infrastruktur.
Vänsterpartiet: Det har redan gjorts två rejäla utredningar om regionförstoring utan att något förändrats. Nu behöver fokus ligga på verksamheten, inte på ännu en resurskrävande utredning! Däremot behöver staten ta ett större ansvar och ge större resurser anpassade efter socioekonomi och demografi. Likaså behöver det skjutas till rejäla satsningar på infrastruktur, då vårt län, oavsett nationellt styre, fått alldeles för lite tilldelat.
Centerpartiet: Vi står bakom nr 1, men det är viktigt att samarbeta över regiongränser som vi gör i sjukvårdsregionen med Jönköping och Östergötland. Centerpartiet tycker att makt ska finnas så nära människor som möjligt. Kalmar län är ett landsbygdslän och redan idag har många långt till närmaste sjukhus. Om beslut om hälso- och sjukvården skulle flyttas till staten så skulle vården glesas ut än mer.
Liberalerna: Det är bra som det är idag. Däremot behövs det större statlig styrning, till exempel när det kommer till högspecialiserad vård och läkemedel till de med ovanliga och svåra sjukdomar. Ett förstatligande skulle däremot förflytta makten från invånarna, patienterna, väljarna till anonyma byråkrater.
Kristdemokraterna: Vårdköerna är rekordlånga och vi kan idag inte erbjuda en jämlik hälso- och sjukvård. Vi menar att staten bör ta över huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården för att komma till rätta med dessa systemfel. Istället för 21 olika regioner vill vi införa ett nationellt vårdsystem som våra grannländer redan gjort. Under tiden det sker, vill vi inrätta en nationell vårdförmedling som hjälper människor att få vård i en annan region, om du har väntat för länge i din egen.
Miljöpartiet: För oss är närhetsprincipen viktigt samtidigt är det fokus funktion att verksamheter skall kunna fungera utan hinder över administrativa gränser regioner eller län.
2: Är den politiska organisationen lagom stor?
Socialdemokraterna: Den politiska organisationens storlek ska spegla det demokratiska behovet utifrån befolkningen och valresultat. Folkets röst är en grundbult i den offentliga organisationen som Region Kalmar län. Vi ska alltid arbeta för att använda invånarnas skattemedel på ett effektivt sätt i balans med att vi ska kunna få utrymme att driva folkets talan i dem rum där det behövs. Vi ser idag att den politiska organisationens storlek är i en bra nivå med det demokratiska ansvar som vi har särskilt om vi jämför med andra regioner. Vi vill minska antalet regionråd, men ha kvar antalet nämnder, utskott och beredningar. Det är i nämnder, utskott och beredningar vi får ett bra utrymme för debatt och diskussion i viktiga ämnen och därför vill vi ha kvar det demokratiska utrymmet för att kunna ha det representativa ansvar som vi fått från invånarna som röstat.
Moderaterna: Om man tittar på totalkostnaden för politiken i regionen så ligger Kalmar län runt medelvärdet för kostnaderna jämfört med övriga regioner så storleksmässigt ligger vi nog rätt. VI ser också (källa Kolada) att stora regioner har lägre kostnader per capita än de mindre). Vi anser att det är viktigt med en bred politisk förankring som har en bra kontakt med verksamheterna, tex har vi föreslagit att det skulle finnas kontaktpolitiker inom sjukvården för att förenkla direktkommunikation. Samtidigt har vi föreslagit en del förändringar inom uppdragen, tex vill vi införa en Hälso- och sjukvårdsnämnd som skulle ta mer ansvar för ekonomi och verksamhet, idag ligger detta under regionstyrelsen. För oss är det viktigt att alla förtroendevalda i regionen upplever att de har meningsfulla uppdrag och att de kan påverka, så är det inte med nuvarande organisation och det vill vi ändra på. Vi är dock tydliga med att politiken inte ska kosta mer än nu.
Sverigedemokraterna: Nej, den är för stor och bör bantas och arvodena bör sänkas.
Vänsterpartiet: Regionens verksamhet är stor och därför vill vi att alla politiska partier som blir invalda i regionfullmäktige tilldelas ett råd som kan få information, kunskap och som kan följa verksamheterna, ur demokratiaspekt skulle det skapa lika möjlighet till insyn. Vi behöver definitivt inte ha 15 regionråd och med det lika många heltidspolitiker. Fler fritidspolitiker behöver istället få möjlighet att vara med och få insyn, det stärker och breddar demokratiarbetet.
Centerpartiet: Antalet regionråd kan minskas. Viktigt med en politisk organisation med representation från hela länet.
Liberalerna: I en nationell jämförelse är den ganska lagom, sett till kostnad per invånare.
Kristdemokraterna: Om vårt förslag om att slopa regionernas ansvar för vården skulle vi också krymps den politiska organisationen rejält. Vi menar att den är för stor idag.
Miljöpartiet: Det finns alltid orsak att reflektera över hur man organiserar sig , att hela regionen finns representerad i beslutsrummen är en del i närhetsprincip och lokal kännedom .
3: Skulle Västerviks kommun vinna på att gå över till Östergötlands län?
Socialdemokraterna: Vi tror att Västerviks kommun är bäst i Kalmar län. Västervik skulle fortsatt hamna i ytterkant av ett ännu större län vilket riskerar att Västervik inte kommer kunna prioriteras mer för satsningar på välfärd, infrastruktur osv. mot vad det görs idag. I Kalmar län har Västervik bättre förutsättningar att stärka vår arbetsmarknadsregion och fortsätta vara en del av Sveriges bästa sjukvårdslän.
Moderaterna: Tyvärr inte. Dels tror jag att ännu mer av vården på Västerviks sjukhus skulle flyttas till Linköping och vi skulle riskera att kompetensen flyttar efter, vi skulle också hamna i utkanten av en ännu större region vilket inte är helt fördelaktigt. Samtidigt skulle en sådan process kunna försena utvecklingsarbetet på sjukhuset och vålla en oro bland både personal och patienter. När det gäller sjukvården har vi idag ett väldigt bra samarbete inom vår sydöstra sjukvårdsregion och det vill vi värna.
Sverigedemokraterna: Ett skäl till att vi är tveksamma till det är Västerviks sjukhus, som har ett stort upptagningsområde i norra och mellanlänet och som skulle vara svårt att bryta loss ur Kalmar län.
Vänsterpartiet: Nej! Västervik är en viktig del i vårt län, och hälso- och sjukvården är beroende av alla tre sjukhus. Vi har satsat mycket i Västervik, bland annat på nya lokaler, psykiatri mm.
Centerpartiet: Nej, det finns en risk att Västerviks sjukhus inte skulle ha vård i den omfattningen då.
Liberalerna: Inte i ett sjukvårdsperspektiv. Östergötland har ett universitetssjukhus i Linköping, där de försöker samla så mycket sjukvård som möjligt. Om Västervik skulle gå över till Östergötlands län är risken stor att sjukhuset försvinner eller krymper avsevärt.
Kristdemokraterna: Det enkla svaret är nej.
Miljöpartiet: Tveksamt då de har problem inom hälso och sjukvården. Mer möjligheter gällande regional utveckling där man framgångsrikt jobbat med företagsutveckling, innovation osv.