Regionens svar på kritiken: "Långsökt"

Varken regionens ekonomichef, eller regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) tycker att kritiken från läkarföreningen är befogad.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att det är "långsökt" att den här indexanvändningen skulle leda till besparingar.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att det är "långsökt" att den här indexanvändningen skulle leda till besparingar.

Foto: Montage

Västervik2022-10-29 10:00

Läkarföreningen menar att verksamheterna nu kommer straffas för att det är tuffa ekonomiska tider, och att regionen riskerar att göra sig skyldiga till avtalsbrott. 

Ekonomichef Lars Mattsson hänvisar till SKR:s rapport "Ekonominytt" från i augusti i år. Där presenterar SKR två olika modeller av LPIK – en med, och en utan, effekten av pensionen.

– LPIK är ett något som presenteras av SKR och inte något som regionen räknar ut på egen hand. Och eftersom regionen faktiskt använder LPIK menar han att avtalet följs.

Mattsson menar dock att prisuppräkningen inte avviker från tidigare år, men att den speciella situationen med regionens pensionsavtal gör att det blir mer komplicerat i år

– I uppräkningen av nämndernas och förvaltningarnas kostnaderna räknas inte kommande extra belastning av pensionskostnader med, eftersom de kostnaderna inte landar i nämnderna eller förvaltningarna, förklarar Mattsson.

Angelica Katsanidou (S) tillbakavisar också att det här är ett "nytt" sätt att använda indexet.

Kan det ses som en indirekt besparing?

– Om man tittar på inflationen ja, men jämför vi med innevarande år är uppräkningen ändå högre, säger hon.

Ser du risker för stängda vårdplatser och att svårt sjuka skickas hem från akuten, till följd av den här indexanvändningen? 

– Det ser jag som långsökt, men vi behöver alltid vara effektiva. De utmaningar vi har gäller medarbetare, vi är inne i ett skifte med många pensionsavgångar som gör att vi blir färre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!