– När vi summerar 2020 så har vi ett överskott, men det har varit händelserikt år med många faktorer som påverkat resultatet, säger Lars Mattsson, som är ekonomidirektör i Region Kalmar.
Han förklarar att en stor del av överskottet beror på att staten har skjutit till både generella och riktade statsbidrag som har kunnat kompensera för årets minskade skatteunderlag, och för merkostnader som uppstått på grund av pandemin.
– Det som är viktigt att komma ihåg är att vi fortfarande är inne i en pandemi som har stor påverkan och vi vet inte på vilket sätt det kommer påverka regionens ekonomi framöver, säger Mattsson.
De stora underskotten återfinns inom kollektivtrafiken och sjukvården. Kollektivtrafiken hade ett underskott på 55 miljoner kronor, och hälso- och sjukvården hade ett underskott på 213 miljoner kronor, när statsbidragen räknats in. Hälso- och sjukvårdens resultat är en förbättring gentemot förra årets underskott på totalt 325 miljoner kronor.
Angelica Katsanidou, regionstyrelsens ordförande, menar att siffrorna pekar åt rätt håll.
– Om man tittar speciellt på hälso- och sjukvårdsförvaltningen så har de klarat sitt effektiviseringsarbete trots en pandemi, och har en låg nettokostnadsutveckling, säger hon.
Katsanidou menar att överskottet är betydelsefullt för Västerviks kommun, framförallt för sjukhuset.
– Överskottet möjliggör att vi kan fortsätta utvecklingen av Västerviks sjukhus. Där finns en ombyggnation på neonatalavdelningen där arbetsmiljön ska förbättras, och vi har ett gigantiskt nybygge inom psykiatrin på sjukhusområdet, och vi har också en dialog kring att förvärva Ellen Key-skolan i området. Eftersom vi har som finansiellt mål att vi ska kunna bekosta våra investeringar utan att ta lån innebär det att när vi gör ett överskott kan vi investera i annat, säger hon.
De senaste åren har regionens resultat påverkats av svängningar på börsen, och oppositionsrådet Martin Kirchberg (SD) är kritisk till att resultatet presenteras som ett överskott, trots förvaltningarnas underskott.
– Pensionsportföljen är placerad på börsen och när det är en värdeökning på börsen får man bokföra det som en vinst. Enligt lagen ska man göra så, så bokföringstekniskt är det helt korrekt, men det vi vänder oss emot är att regionen presenterar det som en vinst, berättar han.