Det berättar Martina Sinai, basenhetschef på akutkliniken vid Västerviks sjukhus.
I ett pressmeddelande från Region Kalmar län berättar Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, att väntetiderna för de verkligen behöver söka akutvård riskerar att öka i och med att fler söker sig till akuten fast de inte är i akut behov av vård.
Denna bild delas av Sinai:
– Även svårt sjuka patienter kan få vänta om vi har för mycket annat, men oftast är det de med lindrigare sjukdomar som får långa väntetider, säger hon och fortsätter:
– Vi har en prioriteringslista som vi följer. Man får inte vård i den ordning man kommer, utan efter hur akut ens behov är.
Har man ett mindre akut ärende är alltså risken att man kan bli sittande längre på akuten. Vårdens resurser är begränsade och vid akuten prioriterar man alltid att rädda liv.
– Man bör alltid fråga sig. "Kan jag vänta tills imorgon?" Har man ont i en fot kanske man kan vänta med akutbesöket och istället uppsöka en vårdcentral, säger Sinai.
Kan man inte det bör man alltså uppsöka akutvård.
Samtidigt menar Sinai att det är svårt för gemene man att veta när man bör uppsöka akutvård.
Utöver okunskap kan även andra delar av vårdapparaten påverka att fler söker sig till akuten. Sinai berättar att patienter upplevt att väntetiden till telefontjänsten 1177 varit för lång. Det går helt enkelt snabbare att uppsöka akuten på egen hand. Även vårdcentralernas sommaröppettider kan spela in när folks tålamod tryter och man inte vill vänta.
Att trycket på Västerviks akutmottagning blir högre på sommaren är i sig en följd av att fler personer letar sig hit under årets varma månader. Sinai bedömer trycket på akuten denna sommar som extra högt:
– Västervik är en sommarort med mycket utomhusaktiviteter. Då är det inte konstigt att vi även får in en del skador som har med dessa aktiviteter att göra, säger Sinai.
På Region Kalmar läns hemsida hänvisas man till att i första hand, vid ickeakuta ärenden, surfa in på 1177.se för att söka på sina symptom och göra en självbedömning om vilken vård man är i behov av. Vidare kan man även ringa till 1177 Vårdguiden för att få samtala med vårdpersonal. Bedömer man läget som akut bör man alltid ringa 112 och antingen invänta ambulans eller ta sig in till akuten.