Regeringspengar ska öka säkerheten i hästnäringen

Regeringen avsätter 15 miljoner kronor i en satsning på den svenska hästnäringen. 2 miljoner av de pengarna ska satsar på utvecklingen av säkerhetsfrågor.
- Bra, tycker Robert Fritz.

Oberäknelig. Irko Mandela är en snäll häst, men han tycker inte om ljudet av kameran och stegrar sig. Robert Fritz får lugna ner honom och säger att det är viktigt att ha ett grundläggande säkerhetstänkande när man har med hästar att göra. Hästar har ett instinktivt flyktbeteende och det är olika från häst till häst vad som utlöser det. Foto:  Anders Liljegren

Oberäknelig. Irko Mandela är en snäll häst, men han tycker inte om ljudet av kameran och stegrar sig. Robert Fritz får lugna ner honom och säger att det är viktigt att ha ett grundläggande säkerhetstänkande när man har med hästar att göra. Hästar har ett instinktivt flyktbeteende och det är olika från häst till häst vad som utlöser det. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-01-09 00:25
- Ridning är inte farligt, jag skulle säga att det är mycket farligt om man gör fel, säger Robert Fritz.
Han är ridskolechef i Gamleby, men också ordförande i Svenska ridsportförbundets ridskole- och utbildningssektion samt i yrkesprovskommittén som utför yrkesprov för olika yrkeskategorier inom hästnäringen. I alla dessa egenskaper arbetar han mycket med säkerhetsfrågor och han säger att det faktiskt kan vara farligt att sätta ett djur som väger 600-700 kilo i händerna på ett barn för hästar är inga leksaker.
- Bara genom att leda en häst på rätt sätt kan man minska säkerhetsrisken.

Det finns hål att stoppa de 2 miljoner kronor som nu satsas av regeringen på hästsäkerhetsfrågor.
- Det behövs utanför ridskolans värld, man måste nå de människorna, säger Robert Fritz.
Ett problem som han ser är att hästsektorn vuxit så snabbt att kunskapen inte hunnit med och privatpersoner som skaffar häst har kanske inte alltid de kunskaper som behövs.
- Den största faran är hästföretagande utan att man har kunskaper. Det är så i alla sektorer som växer snabbt.
Pengarna kommer kanske också att komma även hästnäringen lokalt till del.
- Jag tror att de här pengarna kommer att dimpa ner i form av projekt, det är frågan om olika samlingar av folk, föredrag och sådant.

Varje år görs 13 000 hästrelaterade besök på landets sjukhus. Mer än hälften av dem rör skador som mest är blåmärken.
- Mycket är kläm- och trampskador och de är helt onödiga.
Sådant skulle kunna undvikas till exempel genom att hästen leds på rätt sätt in i och ut ur hagen. Även de tv--tre dödsolyckor som sker varje år skulle också till viss del kunna undvikas genom ett bättre säkerhetstänkande.
Men egentligen är hästsporten inte särskilt farlig.
- Om vi går tillbaka tio år så finns en utredning som visar att det här är lika farligt som längdåkning på skidor. Då kan man se att det inte är så farligt - fotbollen har mer skador.

Varför är hästsporten så säker?
- Den har varit säker, men det finns risk för att den blir osäker eftersom den är så expansiv. I dag är det mer kultur att ha egna hästar och då är det inte lika säkert eftersom man inte har det grundläggande säkerhetstänkandet.
Och fallgroparna är många.
- Väljer man fel ras till fel ändamål så är det en säkerhetsrisk.
En annan risk är hingstar som kan vara svårhanterliga.
Säkerhetssatsningen kommer att göra stor nytta.
- Det är verkligen positivt att regeringen har sett att det finns ett behov, säger Robert Fritz.
Regeringens hästsatsning
Jordbruksverket får 6 miljoner kronor för att gynna livskraftigt hästföretagande.
FORMAS får 7 miljoner kronor för forskning inom hästområdet.
Konsumentverket får 2 miljoner kronor till verksamheter som gynnar utvecklingen av säkerhetsfrågor. Det kan till exempel handla om lokala projekt i samarbete med bland andra ridskolor, Svenska ridsportförbundet och LRF.
De sammanlagt 15 miljoner kronorna är en del av de medel från handelsgödsel och bekämpningsmedelsskatterna som regeringen tidigare lovat ska återföras till de gröna näringarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om