På måndag förväntas riksdagen godkänna den nya regeringen bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Där saknades alltså, inte helt oväntat, Sverigedemokraterna som istället blir samarbetsparti till regeringen. Ett 62 sidor tjockt samarbetsavtal, som ska leda regeringen, presenterades av Ulf Kristersson (M).
När vi under fredagseftermiddagen når Dan Larsen, Sverigedemokraternas ordförande i Västervik, har han ännu inte hunnit ta del av presskonferensen i sin helhet. Men han är i grunden positiv till beskedet.
– Det här kan nog bli jättebra. Jag känner mig trygg med våra riksdagspolitiker och jag vet vilka som har förhandlat för oss. Vi har fått bra poster i utskotten med fyra ordförandeposter. Så det här blir nog bra, säger Dan Larsen och fortsätter:
– Även ur kommunal synvinkel tror jag det här kan bli bra, inte bara för Västervik utan för alla kommuner. Den nationella politiken kommer ramla ner på oss i kommunerna mycket bättre. I vissa kommuner har det funnits en majoritet med SD, men en regering som inte rimmat med den politiken. Nu blir det lättare för oss i det kommunala styret.
Enligt TT ska Jimmie Åkesson ha fått igenom flera överenskommelser med den tilltänkta högerregeringen. Migrations- och rättspolitik ska ha varit två viktiga områden, och bland överenskommelserna finns bland annat ett förslag om att minska antalet kvotflyktingar.
En utmaning för den nya högerregeringen är huruvida Sverigedemokraterna och Liberalerna kommer kunna samarbeta. Under intervjun med Dan Larsen kommer avsaknaden av ministerposter upp, och man där skymta de ideologiska sprickorna mellan L och SD.
– Vi vet vilket parti som försökt att bromsa vår möjlighet, det var inte så svårt att räkna ut. Tittar vi på det som handlar om migration så har vi olika syn på vissa frågor. Hade de tittat mer på fakta istället för att vara mer känslomässiga hade vi nog sett ganska lika på många saker.
Och det är Liberalerna du syftar på?
– Ja exakt. Det är väl skillnaden mellan ett parti som kallar sig liberalt borgerliga och vi som är socialkonservativa. Vi har en annan ideologisk grundbas. Men däremot tror jag att vi har lika syn i väldigt mycket, säkert 90 procent. Men det är de sista tio procenten som är de svåra.
Inom Liberalerna har det funnits interna stridigheter om relationen med SD ända sedan Nyamko Sabuni valdes till partiledare 2019. En som inte är positiv till fredagens regeringsbesked är Västervikspolitikern Sverker Thorén (L).
– I det vägval som vi gjorde med Nyamko så ansåg jag att det var fel både ideologiskt och taktiskt. Men jag måste läsa allting från i dag lite mer noggrant, säger han och fortsätter:
– Men det är en tung dag personligen och det finns inte många liberala förslag. Jag vill inte vara för mångordig just nu. Man får smälta och läsa vidare. Men det är en tung dag.
Sverker Thorén är inne på att det kanske hade varit bättre att bilda en stark opposition med den forna allianskollegan Centerpartiet.
– När man ser utfallet av det här, att det saknas liberal politik, så har man tänkt tanken på det här. Att man i opposition tillsammans med Centerpartiet kunnat verka för ytterligare liberal politik. Det är bedömningen när jag ser hur de pratar kring klimat, migration, kriminalitet och annat som vi pratat om på landsmötet. Tanken är att det på riksnivå hade varit bättre att befinna sig i opposition.
Hur ser du på att ni och Sverigedemokraterna kommer behöva samarbeta nu?
– Att som liberal få se hur den regering man tillhör genomför SD-politik på migrationsområdet behöver jag nog inte översätta till känslor för dig. Det får du förstå att man inte vill se.
Vilka liberala satsningar saknade du idag?
– Jag har inte läst allting. Men jag vet att miljöorganisationerna och framtidens företag har ju hoppats på oss eftersom vi är det parti som har en klimat- och miljöpolitik som alltid hållits upp. Inför valet har man vädjat till Johan Pehrson om att det inte ska bli ett bakslag på dess områden eftersom de andra partierna fått underkänt där. Men eftersom jag inte läst allt så ska jag inte yra för mycket.