Därför får vattentornet lysa trots att elen ska sparas

Regeringen har gett statliga myndigheter i uppdrag att spara på elen. I kommunen görs vissa åtgärder, men vattentornet och gatlyktorna får lysa som vanligt – än så länge.

Att släcka ner offentliga byggnader för att spara el skulle göra stan mörkare, och kunna öka upplevelsen av otrygghet. Vattentornet har LED-lampor, som är de mest energieffektiva.

Att släcka ner offentliga byggnader för att spara el skulle göra stan mörkare, och kunna öka upplevelsen av otrygghet. Vattentornet har LED-lampor, som är de mest energieffektiva.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2022-09-18 08:00

Statliga myndigheter med fler än tio anställda har fått i uppdrag av regeringen att försöka minska sin energiförbrukning, och redovisa hur man gjort, fram till och med 31 mars 2023. I Västervik berörs till exempel Kriminalvården. 

Åsa Lindberg, chef vid Anstalten Västervik Norra, berättar att arbetet inte är påbörjat än, men att man i nybyggnationen haft med det här med elbesparing från start. Exempelvis styrs belysningen med hjälp av rörelsesensorer.

Elpriserna under vintern väntas bli de högsta i Sverige på "flera årtionden", och den offentliga förvaltningen har en "ledande roll" i att minska energianvändningen, skriver regeringen.

Så vad gör kommunen? 

– Vi har inte fått några direktiv, men vi har ett energieffektiviseringsarbete inom kommunkoncernen som det blivit mer fokus på nu, säger kommundirektör Anders Björlin.

Han förklarar att kommunen gör ungefär som privatpersoner – om än i större skala. Det handlar exempelvis om att sätta in tätare fönster i byggnader. Man använder också den varma ventilationsluften för uppvärmning istället för att blåsa ut den. Det kan också bli aktuellt med lägre temperatur än vanligt inomhus. 

– Energifrågan generellt har fått mer fokus, och man är till exempel mer noggrann i att släcka ner kontoret när man går hem.

Varför släcker man inte ner offentliga byggnader som rådhuset och vattentornet? 

– När vi satte belysning på vattentornet valde vi LED som är mest energisnålt. När det gäller rådhuset blir det ju en upplysning av torget som har en trygghetsfunktion, förklarar han.

Kan ni släcka varannan gatlykta för att spara el, eller släcka gatubelysningen vissa tider? 

– Ja, det skulle kanske ha en viss energibesparande effekt. I andra vågskålen ligger ju trygghetsaspekten, att vi ska se till att det är upplyst. 

Kommunalråd Dan Nilsson (S) får svara på samma frågor. Varför släcker man inte gatlampor och vattentornet? 

– Det är klart att diskussioner om elförbrukningen förs. Men det gäller att göra rätt insatser som ger rätt effekt. Vi kommer säkert få göra uppoffringar, och det tror jag inte att någon är främmande för, säger han. 

Kan det ha ett symbolvärde att som kommun var en föregångare i att spara på elen? 

– Absolut, men det måste stå i relation till effekten av det. Jag är inte beredd att göra symbolhandlingar som inte har någon effekt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!