"Regeringen bytte inte Lux mot JAS"

Efter en viss tvekan i inledningen kom de församlade luxarna på Fogden i gång med att ställa frågor till Marita Ulvskog. Socialdemokraternas partisekreterare var i går på besök i Västervik och hade som önskemål att få träffa luxare.

Litet hopp. De som blivit arbetslösa efter Electrolux flytt till Ungern känner inget stort framtidshopp, de flesta har inte mer än grundskoleutbildning och är dessutom över 50 år.Foto: Anders Steiner

Litet hopp. De som blivit arbetslösa efter Electrolux flytt till Ungern känner inget stort framtidshopp, de flesta har inte mer än grundskoleutbildning och är dessutom över 50 år.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-04-04 00:25
På VT:s utrikessida gick det i förra veckan att läsa att ungrarna är mycket nöjda med utdelningen hittills i sina JAS-affärer. Redan är 72 procent av motaffärerna i hamn genom investeringar av Electrolux, Astra Zeneca och andra storföretag. Redan tidigt kände sig de Electroluxanställda trampade på då de misstänkte att deras jobb byttes mot försäljning av JAS-plan.

Marita Ulvskog förnekar dock att den svenska regeringen har något med Electrolux Ungernflytta att göra.
- JAS-affären är något regeringen medverkat till, men att Electrolux skulle flytta från Västervik till Ungern är inget Sveriges regering varit involverad i.
Hon tror också att den då relativt nytillträdde arbetsmarknadsministern Hans Karlsson blev bestört över beskedet om Electrolux flytt som hon säger helt var ett beslut av företaget utan regeringsinblandning.
- Det har inte skett! Det är inte sådant som regeringen ägnar sig åt.

De församlade före detta Electroluxanställda ville veta vad som görs för att de ska ha en chans att få nya jobb.
- Det är inte så att staten har glömt Västervik, det pågår hela tiden verksamhet, men stora industrietableringar kan man inte drömma om, utan det kommer i små portioner, svarade partisekreteraren.
Hon berättade att Västervik alltid finns med i resonemangen då det talas om utlokaliseringar av myndigheter eller liknande, och det som är på gång nu är en utlokalisering av Försäkringskassan till Västervik. Detta innebär till att börja med 30 arbetstillfällen.

Många av de som nu går utan jobb har inte mer utbildning än grundskola och många är också över 50 år. De var kritiska till att ingenting görs för just dem.
- Försäkringskassan kräver 120-poängsexamen, det är det inte många som har på golvet, säger en kvinna.
- Inget säger att ingen av er har påbörjat en längre utbildning ...
- 120 poäng är tre år ...
- Jaaa. Men ibland handlar det om utbildning, ibland om erfarenhet. De som flyttar hit kan ha en medföljare som startar ett företag som behöver folk.
Nya arbetstillfällen som inte direkt är skapta för luxarna kan starta rörelser där utfallet inte exakt kan förutsägas, menade Marita Ulvskog. Och industrijobben är inte uträknade än.
- Den typen av jobb kommer att vara viktiga även i framtiden för Västervik.
- Staten kommer inte att släppa Västervik, men det är företaget som har ett huvudansvar. Jag är väldigt kritisk, jag tycker inte att Electrolux har tagit sitt ansvar, säger Marita Ulvskog.
Hon säger också att staten tagit lärdom och insett att arbetsförmedlingen måste arbeta efter de lokala förutsättningarna.
- Det här som vi pratat om nu hjälper inte oss som sitter här riktigt. De här jobben kommer om två-tre år och vi sitter väldigt hårt till, säger en man.

En annan man föreslår en lagändring för att försvåra för företag att flytta utomlands, men det vill inte Marita Ulvskog gå med på - lättrörligheten kan locka företag att etablera sig i Sverige, menar hon.
Men det är ingen större tröst och en kvinna uttrycker det alla innerst inne tänker:
- Jävla Lux!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om