Råvaror ger smakupplevelsen

Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Bruschettan blir så mycket godare om man kör med rå tomatröra.

Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Bruschettan blir så mycket godare om man kör med rå tomatröra.

Foto:

Västervik2005-01-14 00:25
Rått är rätt. Stäng av spisen och njut maten naturell. Snabbt, lättlagat och nyttigt. Allt smakar precis som det är skapat.
I ungdomligare dagar bodde jag en tid i Italien. Där skickades man med ojämna mellanrum i väg på promenad till grannbyn.
På andra sidan åkrarna, i en pytteliten by, låg ett pyttelitet torg, med en pytteliten slakteributik. Mannen som stod på andra sidan disken i sin en gång vita rock var allt annat än pytteliten ? och han skivade rått nötkött till carpaccio som ingen annan.

De lövtunna, mörkröda skivorna packades omsorgsfullt in i papper och bars med andakt över åkrarna och hem till köket. Där fick de sig en lätt dust med olivolja och parmesan, kanhända en citronklyfta och några tag med pepparkvarnen. Sedan var det inte mer. Man lät köttet falla sönder i munnen, åt och njöt medan änglarna bankade girigt på dörren och hallelujakören sjöng så att rutorna skallrade.

Som svensk skeptiker och sanitetsivrare var hela äventyret naturligtvis väldigt vanvördigt och underligt. Men smaken var så himmelsk att det inte gavs några andra alternativ än att kapitulera totalt.
Sedan den dagen har jag varit svag för det råa köket. Den enklaste, renaste och mest okomplicerade formen av matlagning. Man gör just inte så mycket. Det gäller bara att se till att nosa rätt på de finaste råvaror bygden har att erbjuda och njuta dem som naturen antagligen hade tänkt sig från början.

Alla vitaminer och smaker finns kvar. Inget kokar bort, förstörs eller försvinner.
Tänk bara så mycket godare ett färskt, nyplockat äpple är än ett sönderkokt. Eller en rå, knaprig morot jämte skolans eländigt mosiga.
Sushi finns nu snart i var mans mun. Jämför man känslan i en fräsch laxbit, direkt från havet, med en papperstorr lax som legat toklänge i ugnen så begriper man varför. Gravida ska dock undvika både rått kött och rå fisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om