Rättshaverister, nättroll och hat = ett vanligt valår

Var fjärde politiker uppger att de utsatts för hat, hot eller trakasserier. Och Västervik är inget undantag.

Joakim Jansson, säkerhetschef i Västervik, berättar att hat och hot mot politiker ökar under valår. Men det kan också öka när det gäller kontroversiella sakfrågor.

Joakim Jansson, säkerhetschef i Västervik, berättar att hat och hot mot politiker ökar under valår. Men det kan också öka när det gäller kontroversiella sakfrågor.

Foto: Montage

Västervik2022-03-07 08:00

Politikernas Trygghetsundersökning, som görs av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att var fjärde politiker utsatts för någon form av hat, hot eller våld under 2020. Lika många oroas över att de, eller deras närstående, ska utsättas. 

– Det förekommer tyvärr överallt i samhället, även i Västervik, säger Västerviks säkerhetschef Joakim Jansson. 

Enligt BRÅ ökar hot mot politiker under valår. Jansson berättar att det även kan variera mellan åren. 

– Politikerna exponeras mer under valår eftersom de är ute och kampanjar, och är aktiva i sociala medier, vilket påverkar. 

– Men det kan också röra olika sakfrågor – när det är kontroversiella frågor, eller när opposition och majoritet har olika åsikter, blir det ökad exponering och ökad risk för hot och hat.

Många händelser faller utanför de juridiska ramarna. 

– Det kan vara hårda ord på sociala medier, och händelser som inte ses som hot i lagens mening men ändå är väldigt jobbigt för den som utsätts. 

Anmälningsbenägenheten är överlag låg. Totalt anmäls 16 procent av incidenterna.

De vanligaste skälen är att polisanmälan inte väntas leda till något, eller att det anses vara en del av uppdraget. 

Jansson förstår att processen med en polisanmälan kan kännas tidsödande och besvärlig. Samtidigt behöver händelser dokumenteras, för att de ska gå att påverka. 

– Annars finns en risk att man accepterar subtila hot och kränkningar. 

undefined
När politiker exponeras mer, som under ett valår, ökar risken för hat och hot. Anmälningsbenägenheten är överlag låg. Totalt anmäls 16 procent av incidenterna.

Vilka mönster finns det i det politikerna utsätts för? 

– Det kan vara medborgare som tycker saker i sakfrågor. Rättshaverister ökar också. Det kan också finnas nättroll på andra sidan Sverige, förklarar Jansson. 

Det kan även förekomma hårda ord mellan politikerna. 

– Det är viktigt att även politikerna tänker på hur man kommunicerar. Debattklimatet har gått i vågor. Idag pratar man mer om debattklimatet, och fullmäktiges ordförande är bra på att påpeka att man ska hålla sig till sakfrågor, säger Jansson.

I förebyggande syfte finns riskanalyser och säkerhetsplaner som uppdateras löpande. Varje parti har en säkerhetsansvarig som utbildas och ska rapportera händelser till säkerhetsavdelningen. Förberedelser, utbildningar och riskanalyser inför årets val har redan börjat. 

– Har man ett bokat möte med en medborgare tittar man på frågeställningen. Är det kontroversiellt? Finns det risker? Ska mötet genomföras i ett enskilt rum, eller ska man sitta i foajen, säger Jansson, som ett exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!