Varför får inte mitt barn skolskjuts, när grannens ungar får det? Vägen som min son måste gå för att nå skolbussen varje dag är livsfarlig, varför kan han inte bli hämtad vid dörren?
Frågorna kan vara många, och när det gäller rätt till, eller behov av, skolskjuts är det långtifrån alltid som föräldrarnas syn stämmer överens med kommunens. Det finns regler som kommunen bestämt, utifrån skollagen, men det går också att ansöka om dispens. Varje dispensansökan utreds och får ett ja eller nej. Viola Högberg, skolskjutshandläggare på Västerviks kommun, är den som fattar beslutet.
– Ibland tar jag hjälp av samhällsbyggnadsenheten. Ibland åker vi ut och tittar på platsen, ibland tittar vi på kartor. Hur ser det ut på vägen, med belysning och hastigheter till exempel?
Om man får skolskjuts beviljad eller inte, och hur nära hemmet skolbussen kan plocka upp en, beror ibland även på om det kostar mycket extra för kommunen att ordna det eller inte.
Vi bad Viola Högberg resonera kring ett antal exempel som vi tagit fram.
Om familjen flyttat ut på landet under sommaren, är det möjligt att få skolskjuts då från höstterminens start?
– Det beror på om familjen flyttat från skolans upptagningsområde eller inte. Om de gjort det, då är det inte säkert att man får skolskjuts. Då kan man bli hänvisad till den skola som finns i närheten. Hade de skolskjuts tidigare, och vad är skillnaden i kostnad att skjutsa dem till deras gamla skola? Vi gör en bedömning.
Om föräldrarna separerat. Barnen går på skola i Överum men föräldrarna bor numera i Gunnebo och Ukna. Får man skolskjuts då?
–Ja då får man skolskjuts eftersom den ena adressen ligger i rätt upptagningsområde, då Ukna tillhör Överums skola. Men det får de ansöka om inför varje läsår.
Om familjens bostad ligger fem kilometer från närmsta busshållplats. Kan man få skjuts till dörren då?
– Det beror lite på var det är, och om det finns en lämplig plats för bussen att stanna på nära hemmet.
Om ens familj bosatt sig långt ute i skärgården, har man alltid rätt till skolskjuts?
– Ja, så länge man bor i kommunen. Vi har elever som bor på Hasselö, Solidö och Björkö, till exempel.
Om barnet en ADHD-diagnos, har svårt med uppmärksamheten och inte anses kunna gå till skolan själv, kan man få skolskjuts även om det inte är tillräckligt långt till skolan?
– Då kan man göra en ansökan och lämna in ett intyg från BUP, så får jag ta ställning till om vi kan bevilja ansökan.
Om eleven går på en friskola som inte är kommunal. Har man rätt att få skolskjuts?
– Nej, det har man inte. Men om man har rätt till skolskjuts till den kommunala skolan, och det kostar lika mycket eller mindre att ordna skolskjuts till friskolan så beviljar kommunen det. Vi har ju bara två friskolor, och när det gäller Gamlebys friskola ligger den så nära den kommunala, så då får man oftast skolskjuts. Sedan kan det vara så att skolorna inte har samma tider, och då kan barnen på friskolan behöva vänta på bussen.
Beslutet från kommunen kan överklagas. Viola Högberg tittar då på ansökan igen, och är det ingenting hon vill ändra i beslutet skickas det vidare till förvaltningsrätten. Men det brukar vara kommunen som går vinnande ur sådana processer.
– Så länge jag varit här har vi fått rätt, de har bedömt att vi gått efter de regler som finns.