Johan Berg är rektor på skolan och säger att det blivit lite krångligare rent logistiskt i och med avspärrningen med kravallstaket på platsen.
– Det finns inte jättemycket parkeringsplatser här. Det har blivit trångt och lite krångligare helt enkelt. Men vi har inte haft några incidenter eller så med barnen utan det har gått bra, konstaterar han.
Och nu har avspärrningen varit uppe sedan terminsstarten efter nyåret.
– Det var mest problem i början, bland annat med skolskjutsar och så, så det är klart att det påverkar, säger han.
Trängre har det också blivit i och med snöskottningen på parkeringen. Johan Berg hoppas att det ska lösa sig så fort som möjligt.
Problemet är i grunden Gamlebyån. Det berättar Elisabet Larsson, som är projekteringsingenjör på Västerviks kommuns samhällsbyggnadsenhet. Hon säger att man upptäckte rasrisken i samband med arbetet med ett bygglov på andra sidan ån, sett från skolan.
– Då undersökte vi stabiliteten i slänten. Om värdet är under ett, vilket det var, behöver man titta på det. Det gjorde vi med expertis från SGI.
Lite senare gjorde man även flera kontroller, undersökningar och okulära besiktningar. Vid en av dessa verkade marken vid skolsidan av ån ha rört på sig. Man satte i mätpunkter och kunde efter mätningar konstatera att förflyttningen gick snabbare än man trott.
– Därför vill vi undvika hög belastning, sådan belastning som bilarna medför, säger hon.
För människor ska det inte vara någon fara, men avspärrat förblir det tills man kan åtgärda problemen. Man vill bygga en kulvert, som under resten av skolgården där ån går, och fylla upp med material som stoppar släntens glidning.
– Men för det behöver vi tillstånd från länsstyrelsen och det kan ta ett tag att få. Sedan måste någon göra jobbet med.
Man vill kulvetera, alltså låta ån gå i en kulvert under mark i ungefär 100 meter. Kostnaden för det är än så länge svår att uppskatta men bara materialet för att göra det ser ut att handla på i alla fall ett par miljoner. Det är alltså flera miljoner kronor det kommer att handla om i slutändan.
– Ja, det är dyrt men också något vi måste göra, vi har inget val, konstatera Elisabet Larsson.
Går allt som man vill är arbetet klart i höst, man har en kort tidslucka att arbeta på, eftersom man måste ta hänsyn till lekande fisk och till vattennivåerna i ån.
– Vi hoppas att det ska vara klart då, säger Elisabet Larsson.