När den dåvarande regeringen 2022 gav Trafikverket uppdraget att utreda Tjust- och Stångådalsbanan applåderades det av Harald Hjalmarsson:
– Uppdraget som vi uppfattade det var att man skulle utreda vad som krävdes för att banorna skulle skapa regional utveckling. Man skulle visa vad som krävdes, därmed inte sagt att satsningarna skulle göras.
För någon vecka sedan fick Hjalmarsson höra en dragning av innehållet i rapporten, och det blev en besvikelse. Han tycker att man missat uppdraget helt.
– Den är tillbakablickande. Man konstaterar att banorna inte gett någon regional tillväxt. Det är ju vad vi sagt precis hela tiden, och skälet är att banan har haft ett eftersatt underhåll. Rapporten är ett "jaså".
Just nu befinner sig Tjustbanan i ett läge där man dels behöver investera i ett nytt signalsystem, och om ett antal år behöver en ny angöring göras i Linköping. Sammantaget är det investeringar i miljardklassen. Hjalmarsson är orolig för vad tolkningen kan bli om det då kommit en rapport som säger att banan inte gett någon tillväxt.
Framförallt under de senaste åren har utvecklingen för banan varit katastrofal enligt Hjalmarsson. Inställda avgångar och en stor nerdragning av antalet turer med tåg har urholkat förtroendet för järnvägssträckan mellan Västervik och Linköping.
– Jag kan ärligt säga att jag inte känner någon som tar tåget när det är viktigt att passa tiden. Osäkerheten är för stor.
Inte heller Peter Vretlund (S), regionråd med ansvar för kollektivtrafik, låter nöjd.
– Ska jag vara ärlig så hade jag hoppats på mer.
Han säger att han tyckte att det kändes som en framgång när han fick höra att banornas brister skulle utredas, men han håller med Harald Hjalmarsson om slutresultatet:
– Man blickar väldigt mycket tillbaka, och sedan drar man en framtidslinje utifrån känd historisk utveckling utan att titta på möjligheterna.
Är rapporten positiv för banorna? Tjust- och Stångådalsbanan står inför stora investeringar.
Kommer rapporten att vara ett argument för eller emot de investeringarna?
– Det är pudelns kärna, och det är väldigt osäkert, men jag vill ändå vara optimistisk. Det gäller att göra det bästa av situationen och peka på det som är viktigt i de här sammanhangen kring robustheten och säkerheten, svarar Vretlund.