Räkna vinterfåglar i helgen!

Hur många vinterfåglar ser du på fågelbordet utanför fönstret? Vilka arter ser du? Till och med måndag kväll pågår den stora fågelräknarhelgen i Sverige.

Hur många vinterfåglar har du sett samtidigt vid ditt fågelbord? Vilka arter har du sett? Mattias Näslund i Västervik är en av de många som räknar fåglar i helgen.

Hur många vinterfåglar har du sett samtidigt vid ditt fågelbord? Vilka arter har du sett? Mattias Näslund i Västervik är en av de många som räknar fåglar i helgen.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2014-01-26 12:24

Det är Sveriges Ornitologiska Förening som vill veta hur beståndet av vinterfåglar ser ut i Sverige. Fågelräkningar sista helgen i januari har gjorts sedan 2006.

Mathias Näslund är en av många som räknar fåglar i helgen. Han är ornitolog och verksam i Tjust Fågelklubb. Men man behöver inte vara fågelskådare för att räkna vinterfåglar.

– Nu vill vi att man räknar de vanliga fågelarterna som kommer till fågelborden på vintern. Räkna hur många du kan se av varje art du känner igen vid ett tillfälle. Räknar du flera gånger under helgen så rapportera det tillfälle du ser flest fåglar, uppmanar han.

Syftet med fågelräkningen är att se hur populationen av våra vanliga vinterfåglar förändras över tid. Om de minskar eller ökar i antal och om de skiftar geografiskt i landet.

Förra året fick man in omkring 19 000 observationer. I år hoppas man på 20 000.

Mathias Näslund har flera fågelbord i sin trädgård och som han ser från köksfönstret. Under lördagen har han sett 70 gulsparvar, 40 domherrar, 35 grönsiskor och ytterligare 13 arter. I helgen har han haft besök av både ringduva och stjärtmes, som inte är så vanliga i stan.

– De flesta observationer som görs den här helgen är talgoxar. Det är en fågel som de flesta känner till. Andra vanliga fåglar är domherre, blåmes, gråsparv, pilfink, nötväcka och koltrast. En fågel som jag tror att många vet hur den ser ut är grönfink. Genom fågelräkningarna har vi sett att den har minskat i antal, den har drabbats av en parasit.

Resultatet av fågelräkningen rapporterar du på Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida eller skickar ett vanligt pappersbrev till föreningen.

Det är bra att mata fåglarna på vintern. Ju kallare det är ju viktigare är matningen, för fåglarna behöver mycket mat för att hålla värmen och överleva. Riktigt bistra vinterdagar äter de nästan hela tiden.

– Fågelfrön och fett är bra. Äpplen gillar de också. Vissa arter vill helst sitta i träd eller på fågelbord och äta, andra tar hellre mat som ligger på marken.

– Börjar man mata på vintern ska man hålla på hela vintern. Det kan ta lång tid för dem att hitta en ny matplats och de kan hinna dö under tiden.

Många av de vinterfåglar vi har i trädgårdarna är skogsfåglar som vi inte ser på sommaren, men som lärt sig att det finns mat på vintern där det finns folk.

Läs mer och rapportera dina fynd hit: http://www.sofnet.org/ Sveriges Ornitologiska Förening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om