Räkna med begränsat byggande nära havet

Länsstyrelsen har gjort en riskanalys med tanke på klimatförändringarna. Den analysen kommer att ge konsekvenser för det havsnära byggandet i vår kommun.

I framtiden kommer kanske inte sjönära läge att vara ett tungt försäljningsargument. Bilden är tagen i Bruzaholm efter de kraftiga regnen på sommaren för två år sedan. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

I framtiden kommer kanske inte sjönära läge att vara ett tungt försäljningsargument. Bilden är tagen i Bruzaholm efter de kraftiga regnen på sommaren för två år sedan. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Västervik2011-11-26 00:00

Rapporten heter "Risk- och sårbarhetsanalys för Kalmar län 2011" och är mycket omfattande. Bland annat belyser den hur klimatförändringen kommer att påverka oss på lång och medellång sikt. Där slås fast att vattenståndet i genomsnitt kommer att höjas med minst en meter på några decennier. På lång sikt, det vill säga cirka 70 år, beräknas högvattenståndet var 2,5 meter högre än i dag.

Att bygga nära havet är tillräckligt svårt idag. Framöver kommer det att bli ännu svårare. Ett hus ska fungera under mycket lång tid och väl inom ramen för den här analysen. Det innebär att eventuellt byggande nära havet flyttas längre från dagens vattenbryn.

- Självklart måste vi ta den här informationen i beaktande när vi bygger hus och anläggningar, säger Jonna Ahlgren, säkerhetssamordnare i kommunen.

På kort sikt tror man inte att havsnivån ändras eftersom den motverkas av landhöjningen som pågår hela tiden. Men på lång sikt kan vi förvänta oss att landskapet mer och mer kommer att likna vårt bronsålderlandskap.

Ökade vindar och strömmar kommer att påverka erosionen och tugga ännu mer på strandkanten.

Risken för ras och skred kommer också att öka och här understryker rapporten den risken i just Västerviks kommun. Bland annat på grund av ändrade flöden och grundvattennivåer. Man kan tänka sig att det gamla deltaområdet Loftaslätten, där Loftaån skär ut i Gudingen, ligger risigt till inom en hundraårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om