Rakel gör det omöjligt att avlyssna polis

Hos alla "blåljusmyndigheter" runt om i landet pågår just nu uppbyggandet av det nya digitala och dyrbara kommunikationssystemet Rakel.
På företaget Star Elektronik i Västervik är man i full färd med att montera radiosystemet i 46 polisbilar från hela norra Kalmar län.

Ohörbar kommunikation. Stefan Nilsson på företaget Star Elektronik i Västervik installerar den nya radiokommunikationsutrustningen Rakel i den sjunde av totalt 46 polisbilar. I februari kör Västervikspolisen all normaltrafik över Rakel, som är omöjlig att avlyssna för obehöriga.

Ohörbar kommunikation. Stefan Nilsson på företaget Star Elektronik i Västervik installerar den nya radiokommunikationsutrustningen Rakel i den sjunde av totalt 46 polisbilar. I februari kör Västervikspolisen all normaltrafik över Rakel, som är omöjlig att avlyssna för obehöriga.

Foto:

Västervik2006-11-18 00:25
I Västervik är det hittills bara polisen som börjat utrusta bilar och personal med Rakel (Radiokommunikation för Effektiv Ledning). Både den kommunala räddningstjänsten och landstingets ambulanser avvaktar med installationen av Rakel.
- Vi planerar köpa in två apparater till våren, säger Peter Helge på räddningstjänsten.

- Inte många kommuners räddningstjänst har gått med ännu. I Kalmar har man sagt ja men inte skaffat någon utrustning. Det är dyrt att vara med i Rakel, speciellt abonnemangskostnaden är mycket hög. Men ju fler som går med, ju billigare ska det bli.
Även landstingets ambulansverksamhet i både Västervik och övriga Kalmar län avvaktar med Rakel.
- Landstinget centralt har beslutat att börja med Rakel, men vi skaffar ingen utrustning till ambulanserna förrän tidigast nästa år, säger Roland Johansson, ansvarig för Kalmar läns ambulansverksamhet.

För Star Elektronik i Västervik är installationen av Rakel-utrustning i 46 polisbilar en prestigefylld order och en utmaning:
- Varje polisbil tar en arbetsdag för oss. Dessutom monterar vi just nu Rakel-utrustning även i ett tiotal båtar och bilar hos Kustbevakningen, säger företagets chef Arnold Jansson.
Kalmar är ett av de första länen som får Rakel-systemet. Vi är till och med före Stockholm. Det beror på att vi är ett kärnkraftslän.
Rakel är dyrt. Hos polisen i Kalmar län ska all personal i yttre tjänst, 188 personer, utrustas med var sin handapparat.
- Varje handapparat kostar 10 500 kronor per år i leasing- och abonnemangskostnad, säger Torgny Jacobsson i Västervik, polisens projektledare för Rakel i hela Kalmar län.

Det innebär närmare 2 miljoner kronor per år enbart i driftskostnad för polisens handapparater i Kalmar län. Till detta kommer ytterligare en miljon i driftskostnad för fast utrustning i 92 polisbilar. Rakelutrusningen administreras av Krisberedskapsmyndigheten, KBM. Sedan personalen utbildats kommer polisen i Kalmar län att med början redan i februari köra all normaltrafik över Rakel.
- Tills myndigheter i hela landet har Rakel behåller vi dock även dagens radiosystem i polisbilarna, säger Torgny Jacobsson.
Omöjligt att avlyssna
All kommunikation via Rakel är krypterad och fullständigt omöjlig för utomstående att avlyssna. I och med Rakel slipper polisen helt ifrån dagens växande problem med att polisradioförsedda bovar ofta i förväg vet exakt vad polisen avser göra.
Rakel-systemet arbetar med digitala signaler, det vill säga ettor och nollor, på det högfrekventa UHF-bandet. Krypteringen gör dessutom att ettorna och nollorna kastas om helt vid sändning. Ljudkvaliteten är mycket bra.
Rakel kan sägas vara en kombination av telefoni och kommunikationsradio. Man kan välja att prata med bara en person, med en utvald grupp eller med samtliga enheter som deltar i en viss operation. Med Rakel kan också datafiler med text och bilder överföras. En Rakel-apparat har inbyggd GPS.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om