Rågö - vilken pärla!

”Rågö, Horsö och Kalvö stiger mjukt och stilla ur vattnet. Det mest dramatiska längs stränderna är de många vädervridna furorna, som hämtade direkt ur en oljemålning av Gottfrid Kallstenius”. Så poetiskt beskrivs dessa tre öar i Loftahammars skärgård i en text från Kalmar länsmuseum.Och nog är det vackert här ute – andlöst vackert.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-06-01 17:33

Se bildspel från Rågö.

I dag finns inga bofasta på Rågö men tre bostadshus och en ladugårdsbyggnad finns kvar och minner om en tid då ön var bebodd. På 1950-talet lämnade de sista bofasta Rågö och en trehundraårig epok av jordbruk och fiske gick därmed i graven.

Men under det senaste decenniet har ön börjat få nytt liv. Detta tack vare engagerade skärgårdsbor och medlemmarna i Rågöföreningen (RIT - Rågö i Tjust ekonomisk förening). De ansåg att ön var en viktig resurs att tillvarata, och på föreningens initiativ har Rågö successivt utvecklats till ett spännande besöksmål i Tjusts skärgård. Ett av husen - Wilhelmska gården - har blivit vandrarhem och stugan närmast vattnet har blivit restaurang och café. Interiören i de båda husen ser på det stora hela ut ungefär som den torde ha gjort när de sista bofasta flyttade därifrån. - Möblerna har köpts in från antikaffärer och loppis och skulle mycket väl ha kunnat stå här för 50 år sedan, säger Jan Hartman från Rågöföreningen. I övrigt har man sett till att fastigheterna är rustade med moderna bekvämligheter såsom dusch och toalett. Den gamla ladugården har omvandlats till ett Tjustskärgårdens arbetslivsmuseum. Och lagom till årets säsong står en kombinerad verkstads- och museibyggnad färdig där föreningen Tjust allmogebåtar håller till. Medlemmarna restaurerar försiktigt gamla båtar från Tjust som de fått till skänks men bygger också nya träbåtar enligt gammal teknik och tradition. I dag äger föreningen två hombåtar från Vinö (som bland annat användes när man skulle dra upp ålryssjor), två däckare (en större typ av fiskebåt) och sist men inte minst en lillöka. - Lillökan är en riktig guldklimp. Ökorna var verkliga bruksbåtar som tillverkades i olika storlekar, exempelvis lillöka, mellanöka (millaöka på dialekt, reds anm) och storöka.Varje båt var till för sitt speciella ändamål, säger Christer Strömbom som är en av de ideella krafterna i Tjust allmogebåtar. - Lillökan var lättast att ro. Den kunde till exempel användas när man skulle ro i väg för att mjölka på någon närbelägen ö, förklarar han. Rågö är naturreservat tillsammans med Kalvö, Horsö och ett antal mindre öar runt omkring. Alltsammans ägs av Naturvårdsverket. Markerna består av ett gammalt odlingslandskap med hagar, ängsmark och skog. Följer man vandringsleden som är 1,8 kilometer lång går man bland annat förbi gamla knuttimrade båthus. I vattnet åt väster breder en rik och skiftande övärld ut sig. Från Näsudden, Rågös sydöstra udde, har man däremot fri sikt ut över Knöldjupet och öppen horisont.
Om Rågö
Rågö ägs sedan 1960-talet av Statens Naturvårdsverk. 1980 beslutades det om att upprätta naturreservatet Rågö (där även intilliggande Horsö och Kalvö ingår). Bebyggelsen på Rågö förvaltas av länsstyrelsen. I februari i år tecknade Rågöföreningen RIT ett treårigt avtal med Naturvårdsverket genom Länsstyrelsen i Kalmar län som innebär att föreningen får hyra fastigheterna på ön för en låg summa. Föreningens målsättningen är att utveckal ön till ett spännande besöksmål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om