Västerviksprofilen Lasse Övling är också bekant som Sveriges Radios radiopsykolog, där han under flera år har gått att höra i P1. Han vill förtydliga att det inte finns någon enhetlig lösning i hur man kan hantera pandemin. Men det finns en del råd:
– Man ska alltid fråga sig "vad är bäst för mig?", säger Lasse.
För många äldre har vardagen förändrats. Ens rörlighet har begränsats och man kanske inte kan träffa barnbarnen i den mån önskar:
– Självbilden sätts på sin spets när världen vänds upp och ner. Det är ett fantastiskt tillfälle att våga lära känna sig själv på nytt, något som både kan vara utlämnande och svårt.
När ens frihet att röra sig ute i samhället begränsas finns det tillfälle för reflektion och möjlighet att hålla igång både kropp och knopp på nya vis.
– Det är viktigt att hitta något som är meningsskapande i vardagen. Under en pandemi är det en god idé att utforska sig själv och hitta nya meningar för vardagen. Det finns också flera exempel på stärkta relationer, fastän man kanske inte kan träffa varandra fysiskt.
För den som befinner sig i riskgrupp och har rädsla för att själv smittas av coronaviruset kan det hjälpa att försöka finna stolthet. Den som isolerar sig gör en insats för samhället och kan samtidigt agera som en förebild för de yngre generationerna.
– Vi som är äldre och har blivit mogna har mycket att tillföra genom vår livserfarenhet, menar Lasse som själv också närmar sig 70-strecket.