Rådgivarnas tips – för den som kastar orangea kuvertet

Sex av tio är inte intresserade av sitt orange kuvert. Enligt Karin Ankarberg Hofsten på Länsförsäkringar ökar intresset först vid 55–60 år. "Då är det lite tungt", säger hon.

Karin Ankarberg Hofsten ger några goda råd: Gör en prognos för att se vad du kan förvänta dig i pension per månad och jämför med din inkomst i dag. Gå igenom dina utgifter och hur du tror de förändras när du är pensionär och fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba.

Karin Ankarberg Hofsten ger några goda råd: Gör en prognos för att se vad du kan förvänta dig i pension per månad och jämför med din inkomst i dag. Gå igenom dina utgifter och hur du tror de förändras när du är pensionär och fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba.

Foto: Privat

Västervik2021-03-21 14:00

I början av mars skickades 122 524 orange kuvert ut i Kalmar län, antingen fysiskt eller digitalt från Pensionsmyndigheten.

Enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort är det bara fyra av tio svenskar som har "en mycket eller ganska god" uppfattning om hur stor deras pension blir.

Även bland äldre, som närmar sig pensionen, är kunskapen ofta låg visar undersökningen.

– Jag märker att det är runt 55–60 år man börjar intresserar sig och tänka på sin pension i större utsträckning, säger Karin Ankarberg Hofsten, placeringsrådgivare med ansvar för bland annat Västervik kommun.

– Då kan det vara lite tungt att göra någonting åt det.

Även om hennes kollega, rådgivningschef Anders Johansson, understryker att det aldrig är för sent att börja.

– Vårt råd är att börja spara till pensionen så fort man börjar jobba, sedan finns alltid möjligheten att minska summan eller göra ett uppehåll under perioder i livet, som när barnen bor hemma, säger han.

Finns det någon kvinnofälla i detta?

– Att kvinnor ofta är mammalediga en längre tid, även om allt fler par delar på ledigheten numera, och många kvinnor jobbar deltid, vilket förstås påverkar pensionen, säger Karin.

Om man nu inte öppnat det orange kuvertet, hur tufft kan uppvaknandet bli när man väl går i pension?

– Förr sa man att man får ungefär hälften av sin lön, men med tjänstepensionen som arbetsgivaren sätter av blir det lite bättre, runt 60–65 procent av lönen, säger Anders och fortsätter:

– Men många vill gå i pension tidigare, generellt kring 62–63 år. Det påverkar förstås summan.

Men den som skjutit detta framför sig, vad kan den göra? Bland bankens råd på hemsidan finns följande:

1. Gå igenom vilka utgifter du har idag och hur du tror att de kommer att förändras när du är pensionär. 

2. Fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba. Det som kommer att påverka din pension mest är vid vilken ålder du går i pension. 

3. Har du möjlighet att spara privat? Till ett långsiktigt privat sparande är en global aktieindexfond med låga avgifter en bra rekommendation. 

Och dessutom: Du kan öka din tjänstepension med uppåt 10 procent genom att välja bort ett eventuellt efterlevandeskydd. Har familjesituationen förändrats (om du blivit ensamstående eller dina barn är vuxna och självförsörjande) kanske du betalar för ett skydd du inte längre behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!