Det berättar Marianne Hennel, affärsrådgivare på Ludvig & co och styrelseledamot i Företagarna. Stödet, som är regionalt, kallas Extra stöd till extern rådgivning och innebär åtta timmars kostnadsfri extern rådgivning.
– Företagarna behöver hjälp att ta kontroll över situationen. Det här stödet är en väldigt bra ingång till att komma i gång, att få ett bollplank och få hjälp att se över sin verksamhet, säger Marianne Hennel och berättar att hon, både genom sitt engagemang i Företagarna och i sin yrkesroll, har fått signaler om att företagare är i behov av just den typen av hjälp.
– Det är ett direktstöd som hjälper företagaren att genomföra en insats.
Finns det verkligen inga statliga coronastöd för de som nyligen har startat företag?
– Nej, det gör det inte, eftersom man har föregående år som jämförelsepunkt när man söker stöd. Det är ett problem och det är en av flera faktorer som gör att man som företagare hamnar mellan stolarna. Ett startår är alltid krävande och under corona har det varit det än mer.
Effekten blir att företag, som har startat under 2020, inte kan söka statliga coronastöd som omställningsstöd eller omsättningsstöd.
Vilka typer av stöd saknas i dag? Vad skulle behöva göras?
– Vi behöver stimulera för fortsatt konsumtion, för det är därifrån omsättningen i företagen kommer. Det behövs även samverkan och samarbeten på lokal nivå för att hjälpa det lokala näringslivet.