För en vecka sedan gick Svenska båtunionen ut med en varning för havstulpantillväxt i Kalmar län och i tisdags var det dags även för Östergötland och övriga Östersjökusten.
– Havstulpanernas fortplantning sker en gång om året, vanligen vid ungefär den här tiden, berättar Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska båtunionen.
Havstulpaner kan vara ett gissel för båtägare i och med att de sätter sig på båtskroven. Med tiden växer de sig hårda och är svåra att få bort. Många använder sig av giftiga bottenfärger för att slippa dem. I och med denna tidiga varning när larverna börjar sätta sig fast går det fortfarande att avlägsna dem manuellt även från omålade båtar.
– De växer och blir hårda ganska snabbt nu, så man har ungefär två veckor på sig innan det blir svårare att få bort dem. Sedan är det väldigt stora lokala variationer och därför har vi också Havstulpankartan som visar hur dagsläget är på olika platser, säger Peter Karlsson.
Havstulpanvarningen är en tjänst som alltså har som mål att underlätta för båtfolk att tackla havstulpaner utan att använda bottenfärg, även om det finns undantag där det är svårt att undvika.
– Bottenfärgerna är godkända av Kemikalieinspektionen, men vi ska undvika onödig användning. På vissa båtar kan målandet med godkänd bottenfärg vara den bästa metoden utifrån miljöhänsyn, men å andra sidan är 70 procent av Sveriges båtbestånd kortare än sex meter och där kan majoriteten undvika att måla med bottenfärg och välja en alternativ, giftfri metod.
Har ni sett en skillnad i användandet av dessa bottenfärger sedan ni började?
– Ja, men inte enbart beroende på Havstulpanvarningen. Svenska båtunionen drev tillsammans med Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Skärgårdsstiftelsen under ett antal år projektet "Ren botten utan gift". Det i kombination med ökade krav och hårdare regler från kommunerna har lett till att bottenfärgsanvändningen har gått ner ganska ordentligt, säger Peter Karlsson som tillägger att Kemikalieinspektionen också rapporterar att försäljningen gått ner betydligt.
Havstulpanvarningen bygger på observatörer som rapporterar om tulpanerna via mätplattor vid observatörernas hemmabryggor. När tillräckligt många observationer kommit in skickas varning ut via mejl eller sms. Läs mer på https://batmiljo.se/havstulpanvarningen-2/