Rådet: Drick inte vid stranden

Skippa alkoholen på badplatsen och håll koll på barnen. Det är Räddningstjänstens uppmaning för att undvika drunkningsolyckor i sommar.

FARLIGT. Förra året drunknade 122 personer. Många av olyckorna hade kunnat förhindras.

FARLIGT. Förra året drunknade 122 personer. Många av olyckorna hade kunnat förhindras.

Foto: Simon Paulin

Västervik2016-06-12 08:00

Badsäsongen närmar sig med stormsteg och med den kommer också drunkningsolyckorna. Förra årets svarta siffror visar 122 drunknade personer i hela riket – av dem var tio barn.

I Västervik brukar det röra sig om någon drunkning vartannat år, medan larmen där man lyckas rädda personer, är betydligt fler. Upp till ett tiotal varje sommar– beroende på vädret. En solig sommar betyder fler som råkar illa ut i vattnet.

– I de allra flesta fallen rör det sig tyvärr om män med alkohol i blodet, konstaterar kommunens säkerhetschef Joakim Jansson.

– En bra regel är att alltid simma längst med stranden, alltså inte utåt. Och helst undvika att bada när man har druckit men framförallt inte bada ensam och påverkad.

När det gäller varje förälders mardröm - drunkningsolyckor med barn inblandade – gäller regeln "på en armlängds avstånd".

– Ganska bokstavligt, faktiskt. Man ska vara nära, inte gå ifrån och ha uppsikt över barn som badar hela tiden.

Flytleksaker och armpuffar kan ge en falsk trygghet.

– Flytväst är att rekommendera, man kan varken lita på armpuffar eller andra badleksaker.

Äldre syskon eller andra barn bör inte passa mindre barn som badar, menar han också:

– Man ska inte låta barn ha ansvar för andra barn. Det händer saker, de ser något annat och så plötsligt är fokuset riktat någon annanstans. Be hellre en annan vuxen.

En annan fara är uppblåsbara pooler och vattenbassänger.

– Där är det bra att vara noga och tömma dem när man har badat klart. Det händer att barn smiter tillbaka för att bada lite till utan föräldern och drunknar.

Tvärtemot vad många tror brukar inte den som befinner sig i nöd göra särskilt mycket väsen av sig.

– De har fullt upp med att kämpa för livet, det är ytterst få som har hört någon drunkna. Det är sällan en massa gap och skrik.

Det riktas också en del särskilda insatser mot nyanlända, som räknas som en riskgrupp då många inte har tillräckliga simkunskaper.

– De flesta som är födda i Sverige har fått simundervsning i skolan men så ser det inte ut i andra länder. Jag vet att flera av HVB-hemmen har jobbat med simkunnigheten, säger Jansson.

Att vara simkunnig innebär att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Det ska motsvara den kraftansträngning som krävs i en nödsituation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om