På akut tröskeluppdrag med räddningstjänsten

Sedan ett år tillbaka bistår räddningstjänsten övriga kommuninstanser genom att ordna olika bostadsanpassningar. Vi fick följa med brandman Daniel Fristedt på ett ärende.

Daniel Fristedt är mån om att anpassningen ska passa bra i de hushåll han besöker. "Vi skulle egentligen kapa delar av dörren nedtill, men de bad oss ha kvar det som det är."

Daniel Fristedt är mån om att anpassningen ska passa bra i de hushåll han besöker. "Vi skulle egentligen kapa delar av dörren nedtill, men de bad oss ha kvar det som det är."

Foto: Robert Preusse

Västervik2023-08-16 17:00

Vi sätter oss i räddningstjänstens bil och Fristedt berättar för oss om glädjen att kunna komma ut och hjälpa till. Han åker då och då ut på hembesök för att utföra enklare bostadsanpassningar.

– Räddningstjänsten i Västervik har jobbat med det här i fyra till fem år. Det är inte alla som jobbar så men istället för att köpa in tjänsten från snickare eller någon vaktmästare så genomför vi det.

undefined
"Jag försöker ofta lägga besöken på samma dag så att man tar flera hushåll under samma sväng."

Det handlar om enklare anpassningar som kan lösas fort. Till dagens enda ärende står det "AKUT inom tre dagar" och berör ett hushåll som behöver få en list installerad för att underlätta att ta sig in på toaletten. Att fixa lister var inget som ingick i Fristedts utbildning, men något han har fått lära sig i efterhand. Samtidigt hänger larmansvaret över hans axlar. Med i bilen finns all brandmansutrustning som kan behövas om larmet går.

– Det är positivt, ibland är vi närmare larmet än de på stationen och kan då komma ut fortare på plats.

undefined
Telekomutrustning. Daniel Fristedt är ständigt nåbar under sina hembesök. Utifall larmet går.
undefined
Bilen är lastad med olika verktyg och material som behövs för anpassningarna.

När vi väl kommer in till hushållet möts Fristedt med välvilja, paret är tacksamma för att han är här. Räddningstjänstuniformen för med sig en viss respekt.

Arbetet är över på någon halvtimma, nu blir det enklare att komma in i badrummet. Efter besöket frågar Fristedt rutinmässigt huruvida paret har brandvarnare.

undefined
Verktygslåda. "Vi gör ungefär 250 ärenden per år. Grovt räknat", berättar Daniel Fristedt.

– Två stycken, får han till svar.

Fristedt testar båda, den ena är tom på batteri. Som tur är har paret extra batterier.

– Hade de inte haft någon alls skulle jag gett dem en. Jag har alltid med mig extra i bilen.

undefined
Brandvarnare, eller rökdetektor som är det mer korrekta namnet, räddar liv. I Västerviks kommun är alla som har trygghetslarm sammankopplad med sin brandvarnare, något räddningstjänsten är mycket stolt över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!