Hyllar privatpersonerna som ingrep vid Skeppsbrokajen

"Det är en spektakulär händelse. Vi är otroligt ödmjuka och tacksamma för den hjälpen vi får" säger Peter Helge, verksamhetsansvarig för Räddningstjänsten i Västervik, om nattens dödsolycka.

Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten och Melker Engström, ambulanschef, vill hylla de som försökte hjälpa till under olyckan när en bil hamnade i vattnet vid skeppsbrokajen under natten mellan tisdag och onsdag.

Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten och Melker Engström, ambulanschef, vill hylla de som försökte hjälpa till under olyckan när en bil hamnade i vattnet vid skeppsbrokajen under natten mellan tisdag och onsdag.

Foto: Montage

Västervik2021-06-30 18:00

– Ibland kan det upplevas lite kaotiskt på olycksplatser, men det är ju just för att så många vill hjälpa till. Sedan är det vårat jobb att strukturera upp platsen, fortsätter han. 

På platsen fanns 5 personer från räddningstjänsten och 4 personal från ambulansen. Av räddningstjänstens personal var 2 dykare, och 2 höll i dykarnas linor. 

– Då är det bara en person kvar som kan leda arbetet. Pratar vi skogsbränder till exempel finns det mer tid att planera insatsen, men nu handlar det om liv och död. Det bästa man som allmänhet kan göra är att erbjuda sin hjälp, och inte ta illa upp om vi ber någon flytta på sig.

Drygt 20 minuter tog det från det första larmet till 112, till att ambulanspersonalen kunde köra iväg till sjukhuset.

– Då har vi under den tiden klätt om, kört ner, dykt och tagit upp, påbörjat hjärt- och lungräddning och lastat upp på bår. Fortare än så går knappt att göra, säger Helge. 

– Det kom många samtal samtidigt, och uppgifter om att det var flera personer i vattnet. Vi visste inte då att det var personerna som ville hjälpa till, men vi hade beredskap för att ta hand om 3– 4 personer, tillägger Melker Engström som är ambulanschef i norra Kalmar län.

Även för ambulanspersonalen är händelsen spektakulär.

– Hjärt- och lungräddning är en vardagshändelse, men att någon befinner sig i en bil som hamnar i vattnet i en central stadsdel är unik för oss. Vi är vana att samarbeta med räddningstjänsten, så som medborgare kan man känna sig trygg med att ha så många händer som samverkar. Nu kunde även lotsbåten vara behjälplig och se till att inga nyfikna båtar kom för nära, säger Engström. 

undefined
Ambulanschef Melker Engström berättar att en händelse där en person sitter kvar i en bil som hamnar i vattnet är spektakulär och ovanlig.

Engström betonar dock att det som vittne är viktigt att tänka på sin egen säkerhet. 

– Det är inte självklart att hoppa ner i mörkt vatten vid en kajkant.

– Hade det varit februari hade det kunnat innebära fara för en själv, man ska inte utsätta sig för för mycket risker själv. Men vi är otroligt tacksamma. 

Både Helge och Engström är ense om vikten av att ha dykare stationerade i en kuststad. 

– Vi är en av få kommuner som har dykare, och vi är glada att man förstått allvaret och valt att satsa de pengarna på det i en skärgårdsstad. Annars kan vi prata om framkörningstid på en timme, när dykarna skickas från närmsta ort, säger Helge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!