Lokalpolisområde Västervik är ett av fem lokalpolisområden i landet som har valts ut i Polisens nationella test för att se om vapnen ska bli en permanent del av utrustningen. Petter Sandstedt är vapenansvarig i lokalpolisområdet, baserad i Oskarshamn, och införandeansvarig för statistiken kring elchockvapnen.
– De har använts totalt åtta gånger i lokalpolisområdet, varav två gånger i Västervik, berättar han.
Vapnet kan användas på flera sätt. Att skjuta pilar som avger en elstöt är den högsta graden av våld, men av de åtta gånger vapnet har använts har det bara behövt avfyras en gång.
– I de andra sju fallen har det räckt med att man visat det, eller avfyrat en ljusblixt. Man kan också peka med lasern på personen som är hotfull och det har många gånger visat sig vara tillräckligt, säger Petter Sandstedt.
Det olika stegen är alltså: att ta upp och visar vapnet, peka med lasern, avfyra en ljusblixt, ge en mindre stöt direkt med vapnet och det sista är att avfyra de pilar som ger en kraftigare elektrisk stöt.
– De poliser som använt vapnet har upplevt att de kunnat undvika våldsanvändning tack vare det. Ofta har de inte ens behövt ta tag i personen för att avstyra händelsen.
– När polisen blir tvungen att använda fysiskt våld ökar skaderisken och allt som gör att vi kan undvika det är bra.
Den enda gång vapnet avfyrats hittills var i Vimmerby, berättar Petter Sandstedt. Det var i samband med att några kamrater försökte frita en omhändertagen.
– Det fick avsedd effekt. Personen lugnade ner sig och togs med av sina kamrater.