Rabarber är vårens primadonna
Rabarbern är vårens finaste blomma. Fast egentligen är det en grönsak. Stilig, syrlig och saftig - en pålitlig vän som återkommer vår efter vår.
Pajen får extra stuns av kardemumma, kanel och syltad ingefära. Dinkel gör den lite nyttigare än vanligt. Mat-Niklas Ekstedts favorit... Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Foto:
Recept
Apelsinbakad rabarber med vanilj4 portioner, 40 minuter500 g rabarber2 blodapelsiner2 vaniljstänger1 1/2-2 dl råsocker eller muscovadosockercrème fraichefärsk mynta eller citronmelissVärm ugnen till 150 grader. Tvätta apelsinerna, riv skalet av den ena och pressa ur saften. Vänta med den andra apelsinen. Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.Skär rabarbern i fem centimeter långa bitar. Placera i en liten ugnsfast form. Blanda vaniljfrön, socker, apelsinskal och saft. Slå på vätskan och baka i ugnen i 20-30 minuter.Servera ljummen med crème fraiche blandad med skalet från den andra tvättade apelsinen och färsk mynta eller citronmeliss.Rabarbermousse med mörk choklad4 portioner, 2 1/2 timme500 g rabarber1 1/2-2 dl strösocker1/2 dl halvtorrt vitt vin1 vaniljstång1 kanelstång1 citron2 gelatinblad4 dl vispgrädde100 g mörk choklad (minst 70 %) Skär rabarbern i bitar. Koka med socker och vin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg alltsammans med kanelstången i kastrullen och låt koka med. Smaka av med citronsaft eller socker så att det blir lagom syrligt för din smak. Låt koka sakta tills rabarbern börjar falla sönder.Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och låt smälta i den varma rabarbermassan. Låt svalna.Vispa grädden och blanda i. Häll upp i små formar eller glas och ställ i kylen i minst två timmar.Toppa med generöst med grovhackad eller riven mörk choklad.Rabarberpaj med dinkel, kardemumma,
kanel och ingefära4 portioner, 60 minuter500 g rabarber100 g smör3 msk råsocker + 1 dl1 1/2 dl dinkelflingor1 1/2 dl siktat dinkelmjöl1/2 dl pinjenötter1 tsk malen kanel1 tsk stötta kardemummakärnor2-3 msk hackad
syltad ingefäraSmält smöret, blanda med 3 msk råsocker, dinkelflingor, dinkelmjöl och pinjenötter. Skär rabarber i bitar (skala eventuellt först). Blanda rabarberbitarna med 1 dl råsocker, kanel, kardemumma och grovhackad syltad ingefära. Lägg rabarbern i en pajform och smula över degen.Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills rabarbern börjar bubbla och skorpan fått fin färg.Servera med vaniljvisp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!