Quinoa - ett dundergryn

Q som i quinoa. Inkaindianernas favorit har blivit framtidens bästa mat. Lågt GI, glutenfritt, proteinrikt, snabbt och smalt. Ett nytt litet gullegryn är här.

Bild 1:  Det här oansenliga lilla fröet kan bli början på ett nytt liv. Laddat med protein, mineraler och vitaminer. Lågt GI, låg kolesterolhalt och helt glutenfritt. Q som i quinoa.

Bild 1: Det här oansenliga lilla fröet kan bli början på ett nytt liv. Laddat med protein, mineraler och vitaminer. Lågt GI, låg kolesterolhalt och helt glutenfritt. Q som i quinoa.

Foto:

Västervik2005-10-13 00:25
I flera tusen år har indianerna odlat quinoa på Andernas sluttningar. Det är en tålig planta, släkt med spenaten, som uthärdar de kargaste av klimat och ger rikligt med nyttiga skördar i utbyte. Det är fortfarande en väldigt viktig råvara i det sydamerikanska köket, och vissa hävdar att den skulle kunna åstadkomma underverk i tredje världen.
Vi pratar om det oansenliga lilla fröet som växer i klasar på de 150 centimeter höga bladgröna växterna. I Sverige har vi tidigare känt det som "mjölmålla", och inkafolket kallade det "alla sädesslags moder".
Rent botaniskt är förvisso quinoan inte ett sädesslag, men man använder det på samma vis - som gryn eller malet till mjöl.

På sistone har quinoan fått allt större uppmärksamhet. Mycket beroende på att den har så pass lågt GI (hälften mot potatis) - det vill säga lågt glykemiskt index, vilket håller blodsockernivån på en jämn, låg nivå.
Men dessutom innehåller quinoa mer protein än något annat sädesslag och mer kalk än mjölk. Proteinet är av den allra bästa sorten och quinoa innehåller samtliga essentiella aminosyror, samt magnesium, järn, kalium, fosfor, B- och E-vitamin. Som en extra bonus är quinoa även glutenfritt.
Rena dundermaten alltså.
Lättast hittar man quinoagryn i hälsokostaffären eller välsorterade livsmedelsbutiker. Det finns även quinoamjöl och quinoapasta att köpa.

Grynen är små och benvita. De omges av en typ av kåda som ger en besk bismak. Därför är det väldigt viktigt att skölja grynen innan de tillagas för att avlägsna alla spår av det bittra.
Quinoa passar att ha i gröt, sallader, grytor, soppor eller som tillbehör i stället för ris, bulgur eller couscous. Generellt kan man säga att alla recept som innehåller bulgur eller couscous kan användas med quinoagryn i stället.
Den optimala koktiden är 14 minuter. Då hinner grynen fälla ut sin lilla svans och ger ifrån sig en behaglig, lite nötaktig smak.
För den som tänker på vikten, blodsockret och proteinintaget är quinoa rena frälsningen. Quinoa borde helt enkelt finnas i alla butiker. Börja tjata på din handlare redan i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om