Pyssel och lek på Västerviks gymnasium

Svenska och utländska elever har mycket att lära av varandra. Det bevisar inte minst undervisningen inom organisation och ledarskap på Västerviks gymnasium.

Potatis. Serajudin Mamound var en av de snabbaste. Han säger att man lär sig av att umgås.

Potatis. Serajudin Mamound var en av de snabbaste. Han säger att man lär sig av att umgås.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2016-12-19 22:00

Det börjar närma sig jul och det är ganska kallt. Ändå leker elever från Västerviks gymnasiums IM-program med språkinriktning midsommarlekar vid gymnasiet. Annika Jörbrink - Svensson är lärare i organisation och ledarskap, och hon berättar varför.

– Det är elever som valt organisation och ledarskap som individuellt val som planerat och genomför den här dagen, säger hon.

Det handlar om att leda en grupp. Eleverna planerar, genomför och utvärderar sin aktivitet. De har gjort det i klass tidigare, den här dagen är det dags att öva på externa grupper.

– Svårigheten här är extra stor, många är nyanlända och har ännu inte så mycket svenska med sig, det är en riktig utmaning. Men det är också meningen, det här blir ett slags integrationsprojekt också.

– Eleverna umgås inte så mycket mellan sina "grupper". Nu träffas de och får öva på att prata med varandra, berättar Annika Jörbrink - Svensson.

Språkförbistringen är stor men det går bra ändå. IM-eleverna genomför olika stafetter, de hoppar säck, springer med en potatis på en sked i munnen, och "går på planka". Det skrattas en hel del, och tävlas. En av de som är mest tävlingsinriktad är Serajudin Mamound. Han rusar fram.

– Det är mycket roligt, vi lär oss bra, säger han mellan två grenar.

Amos Macaulay har också kul.

– Det går jättebra, jag gillar att tävla, säger han.

Inomhus är det varmare och mer gemyt som väntar. I en sal är det julpyssel som står på schemat. Chandni Seghani och Vilma Hejll är ett par av dem som planerat aktiviteten.

– De flesta är väldigt kreativa men det är en utmaning eftersom vi inte kan prata med varandra så mycket, säger Chandni Seghani.

Ahmad Jaseen är ovan vid julpyssel.

– Vi firar inte jul i Syrien, i alla fall inte om man är muslim, berättar han.

Trots det har han knåpat ihop ett par tomtekort.

– Det går bra, jag är inte så bra på att rita, berättar han genom tolk.

Dawod Ranimi har klistrat mängder med märken på ett papper.

– Jag pysslar lite. Det går bra med svenskan, vi lär oss lite mer på det här i alla fall. säger han.

"Rita, gissa, spring" genomförs under ledning av Filip Andersson och Johan Håkansson i ett annat klassrum. Hazem Alsallal springer fram till tavlan och börja att måla, de andra ska gissa.

– Apelsin? Boll? Måne! gissar hans lag.

– Det är ganska svårt men roligt. Det är bra att prata med svenskar och att vi lär känna varandra. Vi är ganska uppdelade i grupper annars. Det är svårt att bli vänner utan att lära känna varandra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!