Psykologisk krigföring

Schack är en väldigt tyst aktivitet, det märktes i Arenan på Lysingsbadet där det var schackturnering på lördagen. 46 spelare var anmälda och koncentrationen var hög. Gert Brushammar från Växjö schackklubb säger att det är en psykologisk krigföring.

46 spelare var anmälda till schackturneringen som hölls till Hugo Karlssons minne.

46 spelare var anmälda till schackturneringen som hölls till Hugo Karlssons minne.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-09-07 11:53

I Arenan på Lysingsbadet är det knäpptyst. Människor sitter mittemot varandra med pannorna i djupa veck och bredvid dem tickar en klocka. Det är schackturnering på gång, till minne av schackspelaren Hugo Karlsson.

46 spelare är med och Ewa Fritz, ordförande i Västerviks schackklubb, säger att det är första året de har turneringen men att de hoppas att det blir fler år. Turneringen är öppen för alla spelare, oavsett ålder eller hur rutinerad man är. Medlem eller inte.

Gert Brushammar, kassör i Växjös schackklubb, säger att det är det fina med schack.

- Alla har samma förutsättningar och villkor. Vi har några här som tillhör eliten men också dem som spelar sin första tävling.

Det är hela spannet med spelare från hela landet, en kommer till och med från Spanien.

- Vi har 65 medlemmar i Västerviks klubb. Det är ett väldigt socialt spel, säger Ewa.

Gert Brushammar fyller i:

- Det finns alltid situationer där man undrar "Hur tänkte du nu?" när en motspelare gör ett drag. Det är en kamp mot ett annat intellekt, en psykologisk krigföring. Schack är ett bluffspel, man kan lura sina motståndare och låtsas göra ett drag eller så kan man spela osäker.

Mobiltelefonerna är avstängda under turneringen av två orsaker. Dels är det för att inte störa de andra spelarna när de tänker och dels beror det på att man vill minimera risken för fusk. Gert säger att man kan ladda ner schackprogram till mobilen och låtsas gå på toa för att där låta en dator räkna ut dina nästa drag.

Spelarna är försjunkna i sitt spel och man kan nästan ta på koncentrationen i lokalen. Gert Brushammar berättar att det finns studier som visar mätbara effekter på hjärnan under schack.

- Det finns stökiga elever som börjat spela schack och som sedan blivit bättre på att koncentrera sig på skolarbetet och höjt sina betyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om