Psykologer väntar på överfallslarm
När öppenpsykiatrin i Västervik flyttade från Strandvägen till Nygatan försämrades säkerheten för psykologerna.De saknar överfallslarm och har fått vänta länge.
Sju av tio psykologer uppgav att de kände rädsla på jobbet. Fyra av tio uppgav att de utsatts för hot. Men endast 20 procent av dessa har gjort polisanmälan. Förbundet anser att mörkertalet är stort.
I Västervik hölls i förra veckan en arbetsträff för psykologerna inom öppenpsyk.
- Visst känner vi av problematiken här, säger Ann-Margret Hildingsson, psykolog i Västervik. Dessbättre är det inte så ofta. Fast nu har vi haft två incidenter på kort tid där det förekommit verbala hot.
Kartläggningen visar också att många psykologer uppfattar hotfulla situationer som en del av arbetet.
- Tyvärr är det nog så, vi tar upp det internt och får hjälp när något inträffar.
Det finns ingen statistik på vilka psykologer som är mest utsatta. Det är lätt att göra en koppling till att de som tjänstgör inom öppenpsykiatrin där det finns en skyldighet att ta emot hjälpsökande skulle bli hotade oftare. Den som jobbar privat kan välja patient. I Västerviks kommun finns det cirka 25 psykologer.
När det gäller säkerheten för psykologerna på öppenpsyk i Västervik har säkerheten försämrats efter flytten från Strandvägen till Nygatan. På den gamla arbetsplatsen fanns möjlighet att larma kollegor om något skulle inträffa inne på rummet.
- Sedan vi flyttade saknar vi överfallslarm. Vi hade besök i våras av en person från landstingets teknikavdelning men sedan har inget hänt. Vi väntar fortfarande på att få ett bärbart larm, säger Ann-Margret Hildingsson.
Då psykologen känner sig hotad ska larmet börja tjuta, på expeditionen ska det finnas en display så det lätt kan fastställas varifrån larmet kommer. När larmet går ska kollegor skynda till.
Sedan flera år tillbaka är det stopp för psykologer att ta emot patienter om det inte finns backup.
- Vi får inte vara ensamma med en patient, förr kunde man sitta kvar på kvällar eller jobba på lördagar men det är borta, säger Hildingsson.
Undersökningen som gjorts visar att det inte finns någon policy på hälften av arbetsplatserna när det inträffar incidenter av hotfull karaktär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!