Psykologen: "Vi människor är väldigt kortsiktiga"

"Klimatfrågan upplevs som ett hot mot den egna valfriheten och rörelsefriheten och gör många människor rädda, med all rätt", menar psykologen Anette Jonasson.

Anette Jonasson arbetar som legitimerad psykolog inom skola och särskola i Västerviks kommun.

Anette Jonasson arbetar som legitimerad psykolog inom skola och särskola i Västerviks kommun.

Foto: Karin Hertz

Västervik2022-09-04 08:00

– I den typ av populistiska demokratiska system som vi har nu är det svårt att driva frågor som människor just upplever vara ett hot mot den egna valfriheten och rörelsefriheten, och så upplever många klimatfrågan, menar hon.

– Så ja, jag håller med Jonna Bornemark om att politiken kan vara ett problem i arbetet med att rädda vår planet. 

Jonasson menar att i det individualistiska samhälle som vi i Sverige har skapat de senaste 50 åren bygger ekonomin framförallt på marknadskrafter och människors kortsiktiga lättsinne som ett medel för lycka och välfärd. Våra politiska partier har stöttat denna utveckling och i alltför hög grad flörtat med vårt ego och inte tagit det ansvar ett politiskt system bör ta för en hållbar utveckling. 

– Systemet har ju haft många fördelar särskilt för människor som haft resurser redan. Många av oss har ganska ”enkelt” kunnat få ett rikare, roligare och friare liv. Nu när vi vet att detta system kostar för mycket för vår planet behöver vi tänka om, men hur ska vi då kunna välja bort det som är så härligt: nya kök, all världens underhållning, exotiska resor och så vidare? 

– Det krävs stora förändringar för att få en balans igen i det globala ekosystemet. Jag hoppas så att Jonna har rätt när hon resonerar om att olika sätt att motivera och inspirera människor kanske kan vara en lösning, men jag känner mig som psykolog lite orolig över om vi som individer kan axla hela det ansvaret. 

På vilket sätt blir du orolig?

– Vi människor har många fantastiska förmågor, så som medkänsla och generositet till exempel. Men vi är samtidigt väldigt kortsiktiga och egoistiska. Vi väljer enkelt, bekvämt och individualistiskt. Vår hjärna kommer inte att kunna förändras tillräckligt snabbt. 

– Som det är nu har vi som art inte tillräckligt stor frontallob, det vill säga tillräckliga självreglerande förmågor för att göra långsiktiga kloka val som vi kan hålla över tid.

Är det kört för oss alltså, menar du?

– Nej. Ibland har vi människor förstått att vi behöver system för att se till helheten, kollektivet, långsiktigheten och välfärden och då har vi snabbt byggt upp system med lagar och organisationer för att få den hjälpen, som till exempel nu med pandemin. Kanske kan vi förstå att vi också behöver göra det för vår planet? Inget annat är ju viktigare. Jag är själv en av dem som behöver den hjälpen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!