Psykiskt funktionshindrade utan bostäder

Det blir svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, har man dessutom ett psykiskt funktionshinder är det nästan omöjligt. -Det finns många vackert skrivna dokument, tyvärr så efterlevs de inte, säger Anders Gunneheim på Personligt Ombud.

Christer Boqvist menar att samhället har blivit kyligare och att risken att falla mellan maskorna i det sociala skyddsnätet nu är större.

Christer Boqvist menar att samhället har blivit kyligare och att risken att falla mellan maskorna i det sociala skyddsnätet nu är större.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-06-23 00:00

Att stå utan bostad förvärrar en redan dålig situation. De personliga ombuden i Kalmar län har tillsamman med bland annat Kronobergs län skrivit ett öppet brev kring boendesituationen för personer med psykiska funktionshinder.

- Vi har sett situationen förvärras under många år. En allt större grupp människor faller genom maskorna i det sociala skyddsnätet, mycket på grund av att man inte kan ta till sig den information som myndigheter skickar ut, säger Christer Boqvist som arbetar på Personligt Ombud i Västervik.

Både kommunala och privata hyresvärdar har i dag höga krav på den som söker bostad, krav som många inte kan uppfylla. Bitte Jacobsson berättar:

- Det finns ont om lägenheter som går att få om man har eller har haft psykiska problem. Många av de vi hjälper klarar inte av det egna ansvaret och därför har man betalningsanmärkningar och är utan fast inkomst. Det är för höga krav och för få bostäder.

- De bostäder som faktiskt finns är få överhuvudtaget. När det väl finns en ledig lägenhet hamnar de med psykiska funktionshinder långt, långt ner på listan. De kommer inte över tröskeln så att säga, säger Christer Boqvist och suckar.

Hur skulle det behöva se ut för att situationen ska lösas?
- Det som generellt fattas för den här gruppen är helhetssyn. Det blir en slags stupränne-effekt där man blir nedspolad i ett rör. Har man försörjningsstöd så är det bara den insatsen som gäller. Vad det beror på faller bort, berättar Christer.

Bitte Jacobsson och Anders Gunneheim fortsätter:

- Policyn i alla kommuner borde vara att ingen skall vara bostadslös, en handlingsplan borde finnas för att hindra att människor hamnar på gatan och det kommunala bostadsbolagets ansvar att tillhandahålla bostäder för alla i en sån här situation borde förstärkas från politiskt håll.

Vem ligger ansvaret på?
- Det är den fråga vi också ställer. Idag fattas ett sammanhållet stöd, det faller alltid tillbaka på individen. Var ligger ansvaret? Är det bostadsbolagen eller socialtjänsten?

Personligt Ombud

 Är ingen myndighet utan en fristående verksamhet i kommunen

Arbetar för människor med psykiska funktionshinder och ger råd och stöd i kontakter med myndigheter

 Insatserna är kostnadsfria och frivilliga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om