?Psykiatrin måste utvecklas?

Regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton talade inför fullsatt aula på Ludvigsborgsskolan.

Västervik2005-01-26 00:25
? I framtiden har vi ett bättre boende, mer sysselsättning och en bättre ekonomi för de psykiskt sjuka. Då vet vi mer om hur vi ska behandla och ta hand om de som är en fara förs ig själva och andra. Familjerna måste också engageras mer och psykiatrivården måste se familjen som den resurs den är för den sjuke.
Det säger Anders Milton, regeringen särskilde samordnare för psykiatrin. På tisdageftermiddagen besökte han Västervik och ett möte som arrangerats av Röda Korset i Ludvigsborgsskolan. Anders Milton är riksordförande för Röda Korset, läkare och tidigare ordförande i Saco.

De människor som drabbas av schizofreni har ofta hunnit upp i övre tonåren eller blivit vuxna och är myndiga.
? Även för den som är vuxen och psykiskt sjuk och kommer ut från sjukhuset är det ofta föräldrarna som man återvänder hem till och som man har stöd från. Därför är det så viktigt att vi har med de anhöriga i vårdarbetet, menar Anders Milton.
Han jämför med vad som händer när ett barn blir sjukt i diabetes:
? Då samlar man familjen, föräldrar och syskon, och går igenom vårdplanering och vad sjukdomen innebär, man får förståelse och kontakt. Men så är det inte med till exempel den som insjuknar i schizofreni, trots att det säkert oroar familjemedlemmarna lika mycket och väcker många frågor.

Anders Miltons regeringsuppdrag innebär att han har till 2006 på sig att få fram en bättre samordning av psykiatrin. Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor i år och 200 miljoner kronor nästa år till psykiatrivården. Men han vill ha ännu mer pengar, 7,5 miljarder kronor under åtta år.
? Den psykiatriska vården har varit underförsörjd i många år, de sjuka är en röstsvag grupp. Bristen på pengar har gjort att de som arbetar i psykiatrin inte har kunnat utveckla verksamheten som de vill och tillgängligheten har varit för dålig. Att söka hjälp för akuta psykiska problem måste vara jämställt med fysiska, som till exempel bröstsmärtor. Man får inte bara skicka hem folk då utan att utesluta att de inte är farliga för sig själv eller för någon annan.
100 miljoner kronor av de 700 ska gå till utveckling av verksamheten och som samordningsenheten själv förfogar över.
? Det finns ett stort intresse för förbättringar bland de som arbetar i den psykiatriska vården, menar Anders Milton.

Han pekar på flera problemområden i den psykiatriska vården. Ett är att man inom psykiatrin inte tagit till sig nya metoder och nya sätt att arbete, av ideologiska skäl menar Anders Milton.
Ett annat är att antalet patienter per dag är under tre per dag för den psykiater som arbetar i öppenvård. Resten av tiden är egenadministration. När till exempel en remiss ska bedömas sker det vid konferenser med minst sex personer.
? Borde man inte kunna organisera arbetet på ett annat sätt? undrar Anders Milton. Man måste kunna jämföra olika psykiatriska kliniker med varandra och se hur pengarna används.
Ett tredje problemområde är samarbetet mellan kommuner och landsting. Landstinget har ansvar för vården och kommunen för boendet. Han lyfter fram exempel där det fungerar bra till exempel därför att man arbetar i samma lokaler och har gemensamma chefer.
? Då får de sjuka bättre vård och omsorg.

Regeringens uppdrag som samordnare fick Anders Milton efter mordet på Anna Lindh 2003 och andra dråp och våldsbrott där gärningsmannen varit psykiskt sjuk.
Ett förslag som han har är att ändra på permissionsreglerna så att det nuvarande permissionssystemet ersätts med ett visst tvång under vissa omständigheter, genom en lagändring. En konkret del av förslaget är också att få möjlighet att förhindra kommunikation med omvärlden via mobiltelefon och nätet, för den som är dömd till psykiatrisk vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om