Prostataförening vill öka kunskapen

För sex år sedan fick Björn Pettersson diagnosen prostatacancer. I dag kämpar han för att andra män i samma situation och deras anhöriga ska få bra information om hur det är att leva med sjukdomen och om den forskning som bedrivs på området.

Vill stödja. Björn Pettersson är ordförande i föreningen ProTjust som vänder sig till prostatacancerpatienter och deras anhöriga. Föreningen har på kort tid fått många medlemmar i Västervik. FOTO: MATILDA AHL

Vill stödja. Björn Pettersson är ordförande i föreningen ProTjust som vänder sig till prostatacancerpatienter och deras anhöriga. Föreningen har på kort tid fått många medlemmar i Västervik. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-02-17 00:25
- Vi vill leva längre, helt enkelt, säger han.
Föreningen ProTjust bildades i september efter ett välbesökt informationsmöte. I dag har föreningen 94 medlemmar och på torsdagen hade den sitt första årsmöte. Björn Pettersson har varit ordförande i föreningen sedan starten och berättar att syftet främst är att stödja och informera drabbade av prostatacancer och deras anhöriga.
- Vi vill att medlemmarna ska få saklig och bra information om vad som händer på forskningsfronten både i Sverige och resten av världen för att sedan kunna trycka på sjukvården här i Västervik att ta in den nyaste tekniken och behandlingarna. Tyvärr fungerar det ju olika på olika sjukhus och därför vill vi se till att våra medlemmar får information om vad som händer även på andra ställen.

Björn Pettersson tycker dock att mottagandet av prostatacancerpatienter fungerar bra i Västervik och att patienterna faktiskt informeras av läkarna om att de kan vända sig till andra experter för att få ett andra utlåtande om diagnosen och prognosen.
- Men det är även föreningens uppgift att ställa upp med information om vart man kan vända sig om man vill veta mer. Vi fungerar också som ett psykosocialt stöd. Ibland kan man som drabbad behöva prata med någon som har varit med om samma sak.
Hittills har föreningen ProTjust hållit två allmänna informationsmöten och meningen är att man även i fortsättningen ska bjuda in forskare och intressanta föreläsare med jämna mellanrum. Ett annat mål är att utbilda stödpersoner i länet dit drabbade kan vända sig för att prata eller få hjälp att välja mellan olika behandlingsalternativ.
- I Östergötland finns sådana stödpersoner och vi kan använda oss av dem tills vi får tag i egna, säger Björn Pettersson.

Att intresset för föreningen har varit så stort i Västervik är inte konstigt. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. 2004 fick 9 882 män diagnosen och sedan dess har antalet fall stigit till över 10 000 per år. Sjukdomen ökar stadigt, de senaste åren har ökningstakten varit fem procent per år. En orsak till ökningen kan vara att fler fall upptäcks i takt med att fler män tar så kallade PSA-prov som ska visa på förändringar i prostatan. Tidigare var det många fall som aldrig upptäcktes och Björn Pettersson berättar att i princip alla män som dött när de varit över 80 år, vid obduktion har visat sig ha prostatacancer.

Men ökningen beror också på livsstilsfaktorer. Björn Pettersson berättar att sjukdomen inte existerar i Kina, och knappt heller i Japan.
Trots att sjukdomen är så vanlig, omgärdas den fortfarande av tabun och skamkänslor.
- Många lider i det tysta och vill inte prata om sjukdomen ens inom sitt parförhållande, säger Björn Pettersson som tror att förklaringen står att finna i att sjukdomen berör det sexuella.
Men han konstaterar också att bildandet av föreningar har effekt.

- Attityden har förändrats markant på de ställen där det finns föreningar. Där har det blivit vanligare att prata öppet om sin sjukdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om