Ann-Cathrin Petersen är biomedicinsk analytiker på Västerviks sjukhus. Hon berättar att de inledde årets mätningar i pollenfällan den 28 februari och sedan håller de på med det till månadsskiftet augusti–september.
Hur ser det ut med pollen i Västervik nu?
– Det är inte jättemycket, men måttliga halter, säger hon.
Måttliga betyder att det ligger någonstans mellan låga och höga halter. På sajten Pollenrapporten, där statistik från alla pollenfällor används för att skapa en prognos, kallas på kartan måttliga halter i stället för "förhöjd risk för höga halter". Det är alltså vad som gäller i vår del av landet.
– Hasseln blommar nu, och alen har börjat. Båda är allergiframkallande, säger Ann-Cathrin Petersen.
De soliga dagarna lockar träden att blomma, men de kalla nätterna bromsar upp det hela, så att blomningen – och därmed pollensäsongen – blir mer utdragen.
Sedan spelar det också roll om det blåser eller inte. När det blåser, sprids pollenkornen mer.
Vi har tidigare berättat att klimatförändringarna ger en längre pollensäsong. Enligt Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet, är det flera växter som producerar mer pollen när det blir varmare, eftersom de helt enkelt trivs bättre. Ek och bok är exempel på trädslag som reagerar på det viset.
Halterna av gräspollen har också ökat, som ett resultat av milda vårvintrar. Det har dessutom blivit mer gräspollen på hösten, något som har bidragit till att förlänga pollensäsongen.